Kojih su pet najbržih gasitelja neugodne žgaravice

Nelagoda u želucu, mučnina, nadutost, užareni kiseli ukus u ustima, najčešći su simptomi žgaravice ili refluksa kiseline. Žgaravicu najčešće uzrokuje želučani sadržaj nakupljen u jednjaku, potaknut začinjenom hranom, gaziranim sokovima i alkoholom, koje svakako treba izbjegavati.

No, učestala neugodna pojava može se umiriti i pomoću pet prirodnih lijekova iz špajza.

1. Kurkuma Sve poznatiji začin ljekovitih svojstava smanjuje razinu želučane kiseline, ubrzava prolaz hrane kroz probavni sistem i sprečava nastanak žgaravice. Dovoljno je naime prstohvat kurkume dodati u jelo čime ćete izbjeći neugodne posljedice u trbuhu nakon obroka.

2. Bosiljak Jedan od najpopularnijih začina obiluje eteričnim uljima čija su ljekovita svojstva poznata, posebno kod probavnih smetnji. Iako je poželjan svježe natrgan u jelima jer ublažava žgaravicu, efikasniji u njezinom uklanjanju je kao čaj.

Čaj od bosiljka: 5 grama osušenih listića bosiljka prelijte s 2 dcl kipuće vode, ostavite da odstoji oko desetak minuta, procijedite i tokom dana popijte najmanje dvije šoljice.

3. Jabukovo sirće Samo kašika jabukovog prirodnog sirćeta, pomiješana s 2 dcl vode, pomaže kod žgaravice. Sirće razrjeđuje želučanu kiselinu, a vitamini i minerali kojima obiluje stvara alkalno okruženje u želucu i eliminira štetne bakterije. Sirće razrjeđeno u vodi preporučuje se piti tokom obroka i ujutro na tašte.

4. Kim, anis, komorač Najbrži su sitni junaci, koji neutraliziraju posljedice začinjene hrane. Stoga ukoliko ste prekršili dnevnu dozu zabranjenih zalogaja napravite si hladnu mješavinu s jednom litrom vode i žlicom pomiješanih sjemenki anisa, kima i komorača. Ostavite oko sat vremena da napitak odstoji i procijedite, začinjenu vodu pijte odmah nakon obroka i u malim gutljajima tokom cijelog dana.

5. Banana – Najpopularniji međuobrok itekako je poželjan kod borbe s žgaravicom. Banana će stvoriti prirodnu odbranu protiv kiselina u tijelu, pa se preporučuje da pojedete bananu kad god osjetite gorčinu i nadutost.

Related posts