Spasio osam života, dobio 50 nagrada, ali posla za njega nema

Zoran Mijić (39) iz Bosanske Dubice od 1996. godine do danas spasio je osam ljudskih života, za svoje podvige dobio 48 odlikovanja i plaketa, između ostalog i priznanja sve tri konfesije, lani drugo mjesto „Večernjakovog pečata“ za ličnost godine i „Nezavisnih novina“ za podvig godine, ali u rodnom gradu za njega posla nema.

Ugledni ljudi

– Mnogi, ministri, načelnici, ugledni ljudi… zvali su načelnika Radenka Reljića da mi pomogne i nađe mi bilo kakav posao, jer ja zaista ne biram. Ali, ništa nije pomoglo, jer mi je on u Opštini doslovce rekao: „Tebe može zaposliti samo Milorad Dodik, koji te odlikovao.“ Ljudi su zgroženi, zovu me sa svih strana, ne vjeruju – kaže ogorčeni Mijić.

Ovaj sportski radnik, trenutno golman Partizana iz Bosanske Kostajnice, prvi život spasio je u Banjoj Luci 1996., a još sedam u posljednje dvije godine. Počev od mladog fudbalera Nemanje Marića, potom fudbalera iz Modriče, do Medine Čustić, djevojčice povrijeđene u saobraćajnoj nesreći, a od smrzavanja je spasio i njenu petogodišnju imenjakinju.

– Tu su i motociklista koji je bio u komi, ali je, na svu sreću, preživio, potom djevojka povrijeđena na putu prema Mostaru, dok sam išao na „Vernjakov pečat“, te uoči ove Nove godine čovjek koji je umalo izgorio u autu – navodi Mijić.

Ako ništa uskoro ne riješi, planira sva svoja priznanja odnijeti načelniku Reljiću.

Odlazak iz BiH

– Zamolit ću ga da ih vrati onima od kojih sam ih dobio. Odlikovanja ne mogu staviti u tanjir, a nemam od čega živjeti. Na kraju ću pokupiti porodicu i otići iz ove zemlje – najavljuje Mijić, čija peteročlana porodica preživljava od 500 KM, koliko u Bosanskoj Kostajnici zaradi njegova supruga Vesna.

Komentar na Mijićeve navode jučer nismo dobili od načelnika Reljića, jer se nije javljao na telefon, niti odgovorio na našu poruku.

Poklonio 7.000 KM

Oko 7.000 maraka, koliki je novčani dio njegovih nagrada, ovaj heroj je, iako ni sam nema, poklonio.

– Dio, oko 4.500 maraka, darovao sam fudbalskim klubovima u Bosanskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici i oko 1.800 KM srpskim i bošnjačkim porodicama koje nemaju šta jesti – kaže Mijić.

avaz.ba

Related posts