Klanjanjem akšam-namaza nastupila 1440. Hidžretska godina

Nakon klanjanja akšam namaza u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo u Istikal džamiji upriličeno je svečano obilježavanje Nove 1440. hidžretske godine.

Prisutnim vjernicima islamske vjeroispovijesti u sarajevskoj Istikal džamiji obratio se Muhammed Ratib En-Nabulsija.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove, obavijestila je sve vjernike i javnost da je po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, prvi muharrem Nove 1440. hidžretske godine u utorak 11. septembra 2018. godine.

Tim povodom centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održat će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, poslije podne-namaza.

Uprava za vjerske poslove svim vjernicima čestitala je novu Hidžretsku godinu, sa željom da je dočekaju i provedu u Božijem blagoslovu i bereketu.

“Sene-i džedide mubarek olsun“, uputili su čestitku iz Uprave za vjerske poslove.

“Nadam da će prisjećanje na hidžru i početak nove godine biti prilika da obnovimo svoj zavjet na slijeđenje Poslanika koji je kao Milost poslan svjetovima.
Ovom prilikom svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitam Novu 1440. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna i moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu Zajednicu učvrsti u napretku, da našu Domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha”, naveo je, između ostalog, u svojoj čestici reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Hidžra predstavlja preseljenje Muhammeda a.s. i njegovih prijatelja, ashaba, iz Meke u Medinu 622. godine i predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizirana i odgovorna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori Nova hidžretska godina se obilježava na primjeren tradicionalan način.

Related posts