Kivano/ Neobična tropska biljka rodila u Sanskom Mostu

Na imanju Suada Mehinagića rodio je ove godine kivano, neobična egzotična biljka bodljikavog ploda žuto zelene boje.

Mehinagić kaže kako je sjeme pomenute biljke, koja porijeklo vodi iz Afrike, dobio od prijatelja Amira Ganića, koji ga je savjetovao da ga posadi prije nekoliko mjeseci.

„Moram priznati kako sam bio skeptičan i sjeme sam onako, da ugodim prijatelju, bacio u plastenik. Bio sam nemalo iznenađen kako je biljka brzo počela rasti. Dvinje stabljike su dale oko osam kilograma plodova.“, sa smijehom kaže Mehinagić. Dodaje kako se poslije informisao o kivanu te saznao kako ga zovu još afričkom dinjom ili afričkim krastavcem.

„Ipak radi se o biljci koja je iz porodice krastavaca i njeno uzgajanje je vrlo jednostavno, uzgajate ga poput našeg, domaćeg krastavca.

Drugim riječima, oko ove biljke nema puno posla, a ona dobro rađa.“, kaže Mehinagić. Iako je riječ o tropskoj biljci, ovaj poljoprivrednik kaže kako se bez problema može uzgajati u uslovima kontinentalne klime. Prema njegovim riječima, naredne godine planira zasaditi veću površinu kivanom, a informisao se kako plodovi na tržištu dostižu vrlo pristojnu cijenu.

Mehinagić objašnjava kako se plod jede tako što se presiječe na pola, a zatim se kašičicom jede mesnati dio. Ukus je kombinacija kivija, banane, krastavca i dinje, a nutricionisti kažu kako biljka obiluje vitaminom C, mineralima, kalijumom i gvožđem, te da je idealna za dijetu obzirom da posjeduje malo ugljenih hidrata, dok masti nema uopšte.

Related posts