Turska kompanija kupuje bihaćku Biru?

U Bihaću je jučer održan poslovni susret turskih privrednika i privrednika s područja Unsko-sanskog kantona. U okviru susreta održani su brojni sastanci krajiških i turskih privrednika na kojima je razgovarano o mogućnostima saradnje i investiranja.

Oblasti za koje je organizovan ovaj poslovni susret su građevinarstvo, metalna industrija, proizvodnja mašina, sektor plastike, automobilska industrije, prehrambena industrija, turizam i ugostiteljstvo, sektor medicinske opreme i štamparija.

Kako su nakon sastanka turski privrednici saopćili medijima, slijedi detaljnija analiza sektora u koja bi mogli ulagati. Kako prenosi RTV USK, predstavnik grupacije turskih privrednika Fuat Berna vjeruje da je itekako moguće uspostaviti bolju saradnju dvije zemlje jer Privredna komora Kodžaeli okuplja nekoliko hiljada respektabilnih kompanija a u delegaciji koja je danas posjetila Bihać nalaze se predstavnici poznatih turskih kompanija koje su spremne na ozbiljna ulaganja.

Ova televizija dalje navodi da su turski privrednici u razgovoru sa premijerom i članovima vlade istakli zainteresovanost za saradnju u mesnoj industriji, izgradnji bihaćkog aerodroma, brze ceste prema Sarajevu te za industriju rashladnih aparata Bira, o čemu se već naredne sedmice očekuju konkretni dogovori.

Informaciju o kupovini Bire potvrdio je i premijer USK Husein Rošić koji je za portal Klix kazao da je upravni odbor jedne firme iz Turske već donio odluku da kupi firmu Bira.

„Oni bi najvjerovatnije iduće sedmice trebali doći u Bihać. Sa trenutnim vlasnicima Bire utvrđuju koje su to obaveze prema radnicima i šta ih očekuje u momentu ulaska u posjed. To je ono što je za sada stoposto sigurno“, kazao je Rošić.

Podsjetimo, BIRA Bihać je prvi domaći proizvođač rashladnih uređaja u Bosni i Hercegovini, a osnovana je 1982. godine kao sastavni dio Gorenje Grupe. Na međunarodnom tenderu 2004. godine BIRA-u je akvizirala domaća kompanija Robot. Posljednih godina stanje u kompaniji bilo je sve lošije.

Dolazak turskih privrednika u Bihać organizovala je Trgovačka komora Kocaeli iz Turske a nosioci organizacije u Bihaću bili su Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Privredna komora USK. Susret je organizovan pod pokroviteljstvom Vlade Unsko-sanskog kantona. – piše biznisinfo.

Related posts