Kineski posrednik tokom posjete Ukrajini zatražio od svih strana da stvore prostor za mir

Specijalni izaslanik Pekinga istaknuo je da nema lijeka za rat u Ukrajini tokom posjete Kijevu u ovoj sedmici, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore, saopćilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Specijalni izaslanik za evroazijska pitanja, Li Hui, posjetio je Kijev u utorak i srijedu, gdje je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ukrajinskim ministrom vanjskih poslova i drugim državnim čelnicima razmijenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rješenjem, saopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova.

– Kina je voljna podstaknuati međunarodnu zajednicu da formira najveći zajednički imenitelj za rješavanje ukrajinske krize, te uložiti vlastite napore da zaustavi borbe i uspostavi se prekid vatre i obnovi mir što je skorije moguće – navodi se u saopćenju.

– Kina je uvijek igrala konstruktivnu ulogu u ublažavanju humanitarne situacije u Ukrajini na svoj način, i nastavit će pružati pomoć Ukrajini u okviru svojih mogućnosti – dodaje se.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova poručio je Liju u srijedu da Kijev neće prihvatiti bilo kakve prijedloge za okončanje rata koji uključuju gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba, saopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Li, koji je bivši ambasador u Rusiji, tokom višednevnog putovanja posjetit će i Poljsku, Francusku, Njemačku i konačno Rusiju. On je najviši kineski zvaničnik koji je posjetio Ukrajinu od ruske invazije u februaru 2022.

Tokom Lijeve posjete Kijevu, razgovarano je i o bilateralnim odnosima, a obje strane susugasile su se da će raditi na održavanju međusobnog poštovanja i nastaviti dalje na obostrano korisnoj saradnji, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Obje vlade su se složile da je nedavni telefonski razgovor predsjednika Xi Jinpinga i Zelenskog ukazao na smjer razvoja odnosa, prenosi Reuters.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts