Sladić: Padavine napokon prestaju, najgore za USK ostavljamo iza

Bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je večeras da padavine prestaju, slivovi rijeka padaju, a najgore na području USK polako, ali sigurno ostavljamo iza nas.

“Krajinu ne zaboravljam niti zanemarujem. Kao što nisam ni Tuzlanski kanton 2020. godine kada sam prognozirao poplave. Ako su me išta učili, učili su me u kući da je svaki stanovnik ove zemlje i svijeta jednako bitan i vrijedan.

U odnosu na 2020. razlika je ta što to radim sa znatno više iskustva i preporuka kroz profesionalno usavršavanje u prognoziranju poplava, prevenciji i rizicima od istih koje crpim od Dr. Hannah Cloke OBE, savjetnice za prirodne nepogode, a pogotovo poplave i rizike, u Vladi UK, ali i drugih stručnjaka, kao što je Dr. Mary Long-Dhonau OBE, Ervin Zsoter, Shaun Harrigan, Florian Pappenberger i niza drugih. I sutra ću razgovarati ujutro s Hannah kako bismo bili sigurni za neke stvari koje su nam možda promakle. Proteklih svih ovih dana slao sam na upit analitičara sve podatke u Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) koji se bavio analizama poplava u Bosni i Hercegovini i bio sa istim ljudima u konstantnoj komunikaciji. Dio tih podatka se slao za Kordinacijski centar za hitne slučajeve u Brisel (ERCC). Svoj dio zadaće, u domenu i limitima koje smijem, sam obavio onako kako to rade i oni ovdje.

Gotovo nikad nijedan dio zemlje nisam izostavio za svih ovih 5 godina rada u vremenskim izvještajima. Ako je u pojedinom trenutku i bilo toga da se forsira jedan dio zemlje, brzo bi se kompenzovao isti. Kao i svih dana, uz ove sam stanovnike svim srcem.

Padavine prestaju napokon, slivovi rijeka Une i Sane padaju. Najgore na području Unsko-sanskog kantona polako, ali sigurno ostavljamo iza nas.
Telefone u ruke, 17041. Oni to zaslužuju. To su naši ljudi – dišemo isti zrak, živimo pod istim nebom. Ujedinimo se”, poručio je Sladić.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts