Kineski istraživači napravili robota iz filma "Terminator" koji mijenja oblik

Metalni roboti koji mogu promijeniti oblik i popraviti štetu na sebi, poput onih u filmu Terminator, uskoro bi mogli postati stvarnost zahvaljujući kineskim istraživačima koji su napravili prototip robota inspirisani ovom franšizom.

Mali robot moći će se koristiti za pristup nepristupačnim područjima za ljude ili kao navigacija u zonama gdje se dogodila katastrofa. Napravili su ga istraživači s Univerziteta nauke i tehnologije u Kini i Univerziteta Wollongong u Australiji.

Napravljen je od malog plastičnog kruga, litijske baterije, te kapi galija, mekog srebrnog metala.

Tečne metalne legure pogodne su za mekane robote jer imaju fleksibilnost i veliku površinsku osjetljivost koja se može kontrolisati. Može se koristiti u različitim poljima, od medicine do vojske. Mogu se naprimjer koristiti za prenos lijekova kroz tijela direktno do ćelija raka.

“U budućnosti ćemo razviti dalje mekane robote od tečnog metala koji će se moći koristiti u specijalnim misijama kao što je potraga i spašavanje žrtava zemljotresa jer mogu promijeniti oblik, provući se ispod vrata i doći do prostora gdje ljudi ne mogu”, rekao je istraživač Tang Shiyang.

Related posts