Katarska firma digla ruke od Sanice?

Najavljena kupovina Drvne industrije Sanica od katarske kompanije Hamdo group odgođena je drugi put, što je dalo povoda Krajišnicima da vjeruju kako su ponovo izvarani i ostavljeni na cjedilu.

Ljetos je Skupština Unsko-sanskog kantona izglasala odobrenje vlasniku DI Sanica, Javnom preduzeću Unsko-sanske šume, da ide u zaključenje kupoprodajnog ugovora sa Hamdo grupacijom, čije su pismo namjere snažno podržali u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti USK-a.

Predat depozit

– Ono što ja znam jeste da su oni tražili odgodu, jer imaju problem zbog embarga i ne mogu napraviti transakciju novca. Ja u to čisto sumnjam, možda je investicija pregolema za njih. Uprava Šuma USK-a im je već davala jednom odgodu i bojim se da od toga neće biti ništa. Mi smo, što se tiče Kantona, učinili sve da svoj dio ispoštujemo, da se stvore uslovi, kazao nam je Ahmet Egrlić, poslanik SDA iz Ključa u Skupštini USK-a.

On je kao uposlenik Vanjskotrgovinske komore BiH imao kontakt sa Hamdo grupacijom i srčano se zalagao za ovaj projekt, jer se radi o njegovoj izbornoj bazi u Sanici. Međutim, Hamdo grupacija je ljetos na sličan način odustala od kupovine drvne industrije Nova Romanija na Sokocu. Podsjećamo, Novu Romaniju je otkupila Vlada RS-a iz stečaja za 5,6 miliona maraka. DI Sanica je bila duplo jeftinija, ali su i pomenute grupacije i za Novu Romaniju tražile bezuslovne garancije. Egrlića smo pitali da li je ovakvo ponašanje investitora već zabilježeno u BiH, mogao biti alarm za poslovni dogovor u vezi s DI Sanica.

– Znali smo mi za to, zapravo oni tada nisu bili ni od nje (Nova Romanija) odustali, nego im je navodno bio prioritetniji ovaj projekt u Sanici, jer je fabrika zdravija i objekti su očuvaniji, kazao nam je Egrlić.

On naglašava da je Hamdo grupacija dala depozit od 50.000 KM, javivši se na tender u vezi s prodajom DI Sanica, te ako zaista odustane, taj novac će joj propasti.

Generalni direktor Hamdo group d.o.o. Sarajevo Hamdo M. Abdulkarim je u pismu namjere upućenom Vladi Unsko-sanskog kantona i Unsko-sanskim šumama zatražio zakup DI Sanica na godinu, a nakon toga kupovinu po cijeni od dva miliona maraka.

Radi se upravo o identičnoj cijeni za koju je kantonalna Vlada iz sredstava Unsko-sanskih šuma i otkupila DI Sanica iz stečaja. Desilo se to u vrijeme mandata premijera Hamdije Lipovače iz SDP-a, koji je bio impresioniran činjenicom da se radi o najočuvanijoj drvnoj fabrici u Unsko-sanskom kantonu koju su bivši radnici održavali nakon neuspjelih pokušaja privatizacije kao da je u pitanju njihova vlastita kuća. Ona je i danas u dobrom stanju.

Načelnik Ključa Nedžad Zukanović, koji je zbog porodičnih i zdravstvenih problema odsutan sa dužnosti, također je razočaran trenutnim raspletom situacije, iako se i dalje nada da će doći do revitalizacije Sanice.

I 200 bivših radnika Sanice također živi u nadi. Kako nam je kazao sindikalista Esad Šulić, oni jesu podržali posljednju inicijativu Vlade i Unsko-sanskih šuma, ali nemaju nikakvih informacija o daljoj sudbini svoga preduzeća.

Istovremeno, u Unsko-sanskom kantonu se pojavio novi lobi iz Francuske, kojim se također najavljuju investiranja u drvnu industriju, ali ovaj put ne u Sanicu, nego u Bihać.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić drugi put se susreo sa predstavnicima SLB grupacije, jednog od vodećih poduzeća na području šumarstva i drvoprerađivačke industrije koje, kako su naveli iz Vlade USK-a, uspješno posluje u Francuskoj, Rumuniji i Brazilu.

Grijanje Bihaća

– Ono što nam ide u prilog jeste obostrana predanost ekološkim principima i održivom razvoju te činjenica da se u Bihaću na dva fakulteta školuju kadrovi profila koje traži SLB. Uz šumarsku i drvoprerađivačku industriju, oni imaju i tehnologiju koja bi mogla osigurati model zagrijavanja objekata, što je veliki problem u gradu, izjavio je premijer Rošić nakon sastanka.

Nezvanično saznajemo da DI Sanica još nije na stolu, jer se ipak čekaju investitori iz Katara kako bi pristupili dijelu dogovora kada je iznajmljivanje i kupovina Sanice u pitanju. Ovakvim poslovanjem katarski investitori, barem oni koji se trenutno pojavljuju u našoj zemlji, ostavljaju jako loš imidž. S druge strane, Vlada Unsko-sanskog kantona je na pragu prekršenog obećanja mještanima Sanice. Osim što nisu dorasli prvobitnoj viziji starijeg saziva Vlade USK-a da samostalno pokrenu ovo perspektivno poduzeće kao državnu firmu, ispostavilo se da nisu u stanju ni da ga prodaju, iako bi na taj način skinuli sa sebe odgovornost za njegovu dalju sudbinu.

(Izvor: Oslobođenje)

Related posts