Sindikat traži smjenu, ministar Kapić odgovara: “Otići ću kada ja to odlučim!”

Sindikat uposlenih u zdravstvu USK jučer je održao vanrednu sjednicu. Razlog tome su brojni problemi u zdrvastvu koji se, kažu, nikako ne rješavaju i već samo dalje gomilaju.

U Sindikatu traže smjenu ministra zdravstva Hazima Kapića, kao najodgovrnije osobe za neimplementaciju Koletivnog ugovora. Ministar je bio dužan reagovati kod poslodavaca da ispoštuju obaveze, umjesto toga izigran je dogovor sa ZZO o povećanju boda u zdravsatvu sa 0,80 na o,85, ističu u Sindikatu.

Ministar Kapić kaže da će otići, ali kada to odluči on i oni koji su ga imenovali na poziciju prvog čovjeka zdravstva. Prozivke sindikalista smatra neutemeljenim i da njegovu smjenu traže oni kojima je zasmetao u ostvarivanju ličnih interesa.

Ministar Kapić smatra da Sindikat mora da se bori za prava radnika, a ne za prava direktora i to je u ovoj priči vrlo jasno i ova odluka Sindikata je podnožje ledenog brijega, a da sa vrha brijega padne još neko osim ministra. „Ja smatram da su ovdje u pitanju lični interesi i u ovoj igri nije samo pitanje rada i Kolektivnog ugovora, ovdje je u pitanju i esencijalna lista koja treba biti usvojena ,ona je završena i otvorena.Ta lista će mnoge pojedince vrlo pogoditi ako se usvoji, kazao je ministar Kapić. 5:19-5:56

„Izvršen je bukvalno pritisak na ministra i mi smo donijeli aneks koji je opet na neki način nezakonit jer smo satnicu 2.35 snizili na 2,14 i tim aneksom smo naveli da ustanove koje imaju finansijsku mogućnost da primjene 2,35, a one koje nisu da to učine u saglasnost sa sindikatom ili ekonomskim vijećem. Po meni, menadžment je odgovoran za implementaciju, a Ministarstvo samo verificira ono što menadžment dostavi.“

Optužbe da koči kredit za Kantonalnu bolnicu, ministar također demantuje. Iako lično smatra da kredit nije rješenje kojim će se pomoći Bolnici već isključivo pogodovati dobavljačima, uveliko se radi na njegovom dobijanju. Istina je medjutim da su se pojavile zakonske prepreke. Vanbudžetski fondovi ne mogu biti garanti ,a problem je i kako će, kaže minisatar, Bolnica vraćati pozajmljena sredstava jer ista ima gubitak.

Sa stanjem u bolnici općenito ministar nije zadovoljan.Već odavno upozorava da Bolnica troši više sredstava nego što je potrebno, da on lično ima slabu komunikaciju sa Upravom, a na Sindikat gleda kao organizaciju pojedinaca koja je u službi direktora. No svjestan je ministar da problemi nisu samo u Kantonalnoj bolnici. U cjelokupnom zdravstvu USK mnoge stvari ne štimaju pa i česte smjene ministara zdravstva otvaraju prostor za razne manipulacije i zloupotrebe što će u konačnici rezultirati totalnim kolapsom zdravstva u Kantonu.

rtvusk.ba

Related posts