Kantoni u FBiH nezadovoljni raspodjelom javnih prihoda: USK oštećen za 12 miliona KM

Predsjednici skupština kantona u Federaciji BiH sastali su se danas na Bjelašnici gdje su razgovarali o gorućim problemima koji ih tište, a u vrhu prioriteta su zakoni o turizmu i boravišnoj taksi.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić kazala je kako bi usvajanje ovih zakona mnogo značilo za uređenje oblasti turizma i za rad turističkih zajednica svih kantona, jer u mnogim se ove organizacije muče da opstanu. U okviru toga spomenula je i stanje ZOI'84, kazavši kako je to goruća tema u KS te da će ovih dana biti donesen zaključak o promjeni nadzornih odbora, skupštine i direktora ovog preduzeća.

Kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Husić rekao je kako su donijeli vlastiti propis za oblast turizma jer su imali ogromne gubitke, iako bilježe rast broja turista kontinuirano.

“USK je prošle godine bio preplavljen turistima. Mi svake godine povećavamo hotelske kapacitete, a radnici turističke zajednice nisu dobili platu 12 mjeseci jer ništa ne ubiremo od turističke takse zbog čekanja da Parlament FBiH donese zakon”, rekao je Husić.

Srednjobosanski kanton, koji ima izuzetno razvijen zimski turizam zbog planine Vlašić koja je regionalno popularna, usvojit će vlastite propise o oblasti turizma do sredine ove godine. I njihova turistička zajednica se muči da bi opstala i radila.

Jasmin Duvnjak iz Zeničko-dobojskog kantona kazao je kako na današnjem sastanku nije postignuta saglasnost kada je riječ o nacrtu zakona u kojem je predviđena raspodjela prihoda za oblast turizma, navodeći kako im je neprihvatljivo da 10 posto ide za FBiH, 10 posto za kantone, a 80 posto za lokalne zajednice. On i njegov kolega iz HNK Šerif Špago smatraju da se sredstva trebaju prebacivati na resorna kantonalna ministarstva.

“Ne mogu se lokalnoj zajednici davati tolika sredstva jer ćemo doći u situaciju da one zajednice koje nemaju razvijene turističke kapacitete neće moći ni da razvijaju turizam jer neće imati sredstva. Turisti traže veći broj destinacija u BiH pa i regionalno uvezivanje i mi na to moramo odgovoriti”, rekao je Špago.

Predsjednici skupština kantona FBiH razgovarali su danas i o borbi protiv korupcije, ali i njihovoj ulozi u evropskim integracijama. Istakli su kako su na vrijeme ispunili svoje obaveze popunjavanja Upitnika EK, ali da će morati raditi na formiranju tijela koja će se baviti ovim pitanjima te da će morati uskladiti veliki broj zakonskih akata.

Na konferenciji za novinare predstavnici ZDK i USK dotakli su se i izmjena i dopuna zakona o raspodjeli javnih prihoda kazavši kako nisu zadovoljni trenutnim stanjem, jer privilegovani kantoni, među kojima su KS, Kanton 10, BPK i Posavski kanton, imaju mnogo veća primanja.

“Treba proširiti parametre i na privrednu aktivnost jer se sada koriste samo broj stanovnika, površina teritorije i broj učenika u osnovnim i srednjim školama. Bitno je napomenuti da KS ima privilegovani koeficijent koji iznosi skoro dva. Smatramo da je ZDK industrijski najjači među kantonima ili regijama u BiH, jer imamo pokrivenost uvoza izvozom, skoro svaka općina ima razvijenu industriju i doprinosi porastu BDP-a. Mi privrednom aktivnošću popravljamo ekonomske parametre države, a to nam se ne vraća”, rekao je Duvnjak dodavši kako njihov budžet iznosi 319 miliona KM, što je za skoro 100 miliona KM manje od budžeta KS.

“Kod nas u skupštini nijedan zastupnik nije profesionalno na toj poziciji i plaćaju se na nivou paušala od 740 KM. Ne očekujemo da će se bilo šta dogoditi preko noći i ne želimo ugroziti korisnike budžeta drugih kantona, ali želimo više socijalne pravde u raspodjeli javnih prihoda”, naglasio je.

Husić je kazao kako je USK napravio vlastitu računicu po postojećim parametrima i da su utvrdili da su oštećeni za 12 miliona KM.

“Mi nemamo dječiji doplatak, a da ne pričam o silnim dugovanjima za socijalna davanja. Na kraju prošle godine nismo mogli svim budžetskim uposlenicima isplatiti plate, jer je neko odlučio da je novac potrebniji za druge svrhe u drugom kantonu. Raspodjela mora biti pravedna i tražimo ono što unesemo u budžet da nam se vrati”, poručio je Husić.

Današnjem sastanku nisu prisustvovali predsjedavajući skupština TK, BPK i Livanjskog kantona.

klix.ba

Related posts