Kako su navodnim zapošljavanjem studenata supružnici Đalić oprali 40 miliona KM

Enisa i Sanel Đalić, koji su uhapšeni u policijskoj akciji kodnog naziva Zadruga, provedenoj na širem području Kantona Sarajevo zajedno sa svojim saučesnicima, sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju i pružanju različitih usluga preko svoje firme nezakonito su se okoristili čak za 40 miliona KM od kojih je budžet BiH oštećen za čak 30 miliona KM.

Kako se moglo čuti na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu na kojem je razmatran prijedlog za pritvaranje devetero od 16 uhapšenih, supružnici Đalić su osnovali organiziranu kriminalnu grupu 2010. godine kada su i osnovali kompaniju Leading d.o.o. koja se bavila navodnim posredovanjem u zapošljavanju studenata i đaka.

Prljavi novac u legalnim tokovima

Osim supružnika Đalić u akciji Zadruga su osumnjičeni i Hasan Lojo, Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme “Simp company”, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost “Obnova”, Senad Biberović, direktor firme “Elmax-Inženjering”, Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme “Best&Time”, Hadis Kustura, direktor firme “MHS”, Ali Kadrić, firma “MHS”, Ramiz Duraković, Milan Bralović, te Sanel i Enisa Đalić, vlasnici firmi “Eslider” i “Leading”.

Kako je danas sudiji za prethodno saslušanje pojasnila tužiteljica Amra Mehmedić, supružnici Đalić su u svojoj agneciji koristili podatke studenata i đaka te su uz pomoć njih sačinjavali lažne dokumente o svojstvu studenata i druge lažne dokumente, a sve sa ciljem sklapanja ugovora sa formalnim korisnicima svoje firme o pružanju usluga ili poslova koji se zapravo nikada nisu desili. Lažne usluge zapravo su bile paravan za ubacivanje prljavog novca u legalne tokove.

Firmu supružnika Đalić inspekcija je zatvorila nakon šest godina njihovog “rada”, 2016. godine, ali se oni nisu dali omesti pa su otvorili novu firmu, ovoga puta kompaniju Eslider d.o.o. i nastavili “poslovati”.

Kako je pojasnila tužiteljica Mehmedić, prilikom pretresa na čak 30 lokacija pronađena je obimna dokumentacija koja dokazuje da su osumnjičeni počinili krivična djela za koja se terete pa tako, između ostalog, i dokumentacija koja se odnosi na čak 4.000 navodnih studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu koje je sačinila kriminalna grupa, a koju su koristili za svoje potrebe.

– Prilikom pregleda dokumentacije ustanovljeno je da se odnosi na 4.000 studenata. Provjerama smo ustanovili da je na tom fakultetu od tog broja studiralo svega 47 osoba. Prilikom obavljanja razgovora sa njima kazali su da nikada nisu čuli za navedene firme, odnosno da nisu radili nikada posredstvom njih. Neki od studenata koji su navedeni u fiktivnoj dokumentaciji uopće ne postoje u registru građana. Nadalje, potvrde o studentskom statusu koje su pronađene, provjerene su sa fakultetima te je utvrđeno kako se radi o lažnim potvrdama koje nisu sačinjene po njihovim obrascima – kazala je tužiteljica Mehmedić.

Ove usluge koje su supružnici Đalić pružali svojim klijentima samo su bile paravan koji je služio za izvlačenje gotovog novca u različite svrhe. To su radili tako što su s ostalim osumnjičenima sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a potom su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto.

– Supružnici Đalić su na ime obavljene usluge, odnosno obavljenih transakcija za sebe uzimali procenat od osam do deset posto. To proizilazi iz posebnih istražnih radnji koje su obavljane nad osumnjičenima. U razgovorima koje su vodili nikada se nisu pominjale usluge u smislu zapošljavanja koje je trebalo dogovoriti već se uvijek govorilo o neto iznosu novca koji treba uplatiti i u kojem roku te na koji način će se taj novac podizati – pojasnila je tužiteljica Mehmedić i dodala da su tako pribavili nezakonitu imovinsku korist od oko 40 miliona KM i budžet BiH oštetili za 30 miliona KM.

U istragu je uključen i Finansijsko–obajvještajni odjel SIPA-e koji je utvrdio da postoji niz povezanih transakcija i u firmi Leading d.o.o. u iznosu od 40 miliona KM kao i povezanih transakcija firme Eslider iz koje je za nešto više od godinu dana izvučeno milion i 300.000 KM.

Tužiteljica Mehmedić je navela kako iz svih navedenih podataka postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret te da bi im zato trebala biti određena pritvorska mjera. Inače, uhapšeni se sumnjiče za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlaštenja, pranje novca, krivotvorenje isprave, korištenje lažnih podataka.

Na posebne pritvorske razloge zbog kojih bi se grupa trebala naći iza rešetaka osvrnula se tužiteljica Amina Ruždić.

Sakrili dokaze

Ona je istakla kako bi pritvor Enisi Džalić, Huseinu Borišiću i Ramizu Durakoviću trebao biti određen jer bi mogli pobjeći iz BiH s obzirom na to da su državljni Crne Gore. Kada su u pitanju optuženi supružnici Đalić, tužiteljica je rekla da se traži mjera pritvora u odnosu na njih i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli omesti istragu i nastaviti ili ponoviti krivično djelo.

– U presretnutim razgovorima moglo se čuti kako je Enisa Džalić sakrila pečat firme prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora dok je sva ostala dokumentacija iznesena iz firme i, kako smo saznali, smještena u udruženje njenog supruga – kazala je tužiteljica Ružidć.

Kazala je i da se ostali osumnjičeni trebaju pritvoriti jer su usko povezani sa poslovanjem grupe. Tako, primjera radi, fiktivnu dokumentaciju o poslovanju koju je Enisa razmjenjivala sa osumnjičenom Salihom Dervišević preuzimali su i njen suprug i sin.

– Ističemo da su članovi ove grupe rukovodioci, vlasnici ili zaposleni u pravnim licima koji su učestvovali u ovakvom načinu poslovanja. Boravkom na slobodi mogu utjecati na svjedoke i omsti istragu – dodala je tužiteljica.

Advokati koji zastupaju osumnjičene u ovom slučaju usprotivili su se prijedlogu Tužilaštva da se pritvore njihovi branjenici te su zatražili da se oni puste na slobodu. Ustvrdili su da se radi o paušalnom i neosnovanom prijedlogu i prigovorili su zbog nemogućnosti da imaju uvid u dokaze koje je dosadašnjom istragom prikupilo Tužilaštvo KS.

Izvor: Faktor

Related posts