Sanski Most: Koncert u Hrustovačkoj pećini

U okviru manifestacije „Dani Hrustova“ danas je održan nesvakidašnji koncert u Hrustovačkoj pećini, koja se nalazi nekoliko kilometara od centra ovog sela. Koncert su, u prisustvu velikog broja mještana, održali članovi multireligijskog hora „Harmonija“.

Inače, ovo je već treći po redu koncert koji su članovi ovog uspješnog hora izveli u jedinstvenom ambijentu pećine koja svakog posjetioca ostavlja bez daha. Prema riječima predstavnika organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, na ovaj način se željelo još jednom ukazati na potencijale i ljepote Hrustovačke pećine koja je proglašena i prirodnim spomenikom pod zaštitom države Bosne i Hercegovine.

Za svakog mještana Hrustova pećina je jedinstveni simbol njihovog mjesta i nerazdvojni identitet njihovog odrastanja i rodnog zavičaja. Članovi hora „Harmonija“ su nekoliko dana naporno vježbali i radili, a rezultat svega je koncert koji je oduševio sve prisutne u veličanstvenom ambijentu čarobne Hrustovačke pećine. Prema riječima voditeljice ovog sanskog hora.

Alme Karabeg, uvijek ih iznova iznenadi savršena akustičnost ovog prostora koji je kao stvoren za ovakve događaje. Hrustovačka pećina je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta i predstavlja spomenik prirode koji se nalazi pod zaštitom države. Pećina je veoma prostrana i krase je jedinstveni pećinski ukrasi hiljadama godina vajani rukom prirode.

U okviru drugog dana manifestacije „Dani Hrustova“ večeras će biti održana promocija fotomonografije „Srebrenički put pakla“ autora Ahmeda Bajrića Blicka, ratnog fotografa, a promotori će biti legendarni komandant odbrane Srebrenice, Naser Orić i novinarka Almasa Hadžić, ratni izvještač iz Podrinja.

Related posts