Mjesec dana, osam ubistava: Krvavi rat bjesni u komšiluku BiH

Mjesec dana, osam ubojstava i četiri teška ranjavanja. Rezime je to krvavog rata koji već neko vrijeme bjesni na ulicama Srbije i Crne Gore, a glavni akteri su, po dobrom starom balkanskom običaju, najokorjeliji kriminalci.

Dok su nekad istim tim ulicama vladali bivši profesionalni vojnici uz Milorada Ulemeka Legiju ili zloglasni zemunski klan, sada su se pojavili “neki novi klinci” okupljeni po četvrtima crnogorske luke Kotora.

Danas su to klanovi ponikli na ulicama Škavara i Kavača. A Kotor je postao prava prijestolnica regionalnog kriminala.

Dok je to s jedne strane grad po zaštitom UNESCO-a, grad poznat po spektakularnim zabavama na otvorenom, ludim dočecima Nove godine, s druge strane je to grad s mračnom tajnom.

Možda bi bilo bolje reći da je to grad s mnogim mračnim tajnama.

Ne tako davno, piše portal Srbija Danas, ulicama je vladao samo jedan klan. Međutim, sve je počelo nakon krađe čak 200 kilograma kokaina u španskoj luci Valencia. Povod je, navodno, bilo nezadovoljstvo jednog od pripadnika klana koji nije bio zadovoljan brigom pruženom tokom njegovog boravka u zatvoru.

Odlučio je svoje nezadovoljstvo naplatiti na najbolniji mogući način. Tako je počeo rat od Španije pa do Srbije, a neki kažu čak i do južne Afrike.

Zloglasni Šarić

Šarić je u martu 2014. u pratnji specijalaca sletio u zračnu luku u Beogradu i od tada je iza rešetaka. Šarić je najtraženiji narko bjegunac postao nakon akcije urugvajske policije kodnog naziva “Balkanski ratnik”.

Zapravo je s kumom Draganom Tošićem iz Ljubljane i organizirao tu bandu kriminalaca iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, koji su s dva miliona eura gotovine u Urugvaju kupili 2.171 kg kokaina. Drogu su namjeravali u Evropu prevesti prekookeanskom jahtom. Ali kokain je zaplijenjen.

Bila je to samo jedna od akcija “Balkanskog ratnika” te je optužnica Šariću prilično duga. Šarićev klan novac od šverca droge “prao” je ulažući u legalne poslove. Doslovce su “krvavim” novcem kupovali vile, hotele, diskoteke i restorane te najskuplje aute, koji su im statusni simboli.

Kako bi zamijeli trag novca, nerijetko su se koristili i imenima rođaka. Balkan je doslovce bio zapljusnut Šarićevim kokainom. Osim zaplijenjenih dvije tone kokaina u Urugvaju, Šarićevu bandu se tereti da su 2008. i 2009. iz Južne Amerike do italijanskih luka prokrijumčarili više od pola tone kokaina.

Iako je danas, navodno, težak 27 milijardi dolara, narkobos Šarić u policijske spise je 1991. ušao pljačkom trgovine. On i prijatelj tada su ukrali salamu, čajnu, slaninu, suha rebra, gljive, eurokrem, čarape, prženu kafu… U svijet ozbiljnog kriminala zakoračio je 1993. kad je u pljački kuće krojača Dragana Kneževića odnio svu ušteđevinu u iznosu od 72.000 tadašnjih njemačkih maraka i više od kilograma zlatnog nakita.

Preuzimanje mračnih poslova

Nakon njegovog pada, došlo je i do pada ostalih “biznismena” povezanih s njime. Kako neki kažu, Škaljarci su počeli oduzimati poslove, nekretnine, kafiće, sve što su mogli, Šarićevim ljudima.

Više zbog prestiža nego zbog novca, pišu srpski mediji. Tokom jednog suđenja zbog nekog natječaja morala je intervenirati i policija, a zabilježeno je da su Škaljarci počeli dobacivati:

“Došli ste u Kotor učiti plivati. Mi ćemo vas naučiti pameti, sve ćemo vam uzeti”.

Na njihovom čelu navodno stoji Jovica Jovan Vukotić, a “stvorio” se u Kotoru praktički preko noći s bogatstvom od nekoliko stotina milijuna eura. Novac je zaradio u inostranstvu, preprodajom droge. Kad su ih pritisnuli evropski organi reda, čuli su zov zavičaja i vratili se u Crnu Goru i Kotor gdje su nastavili s poslovima iz inozemstva.

Plaćene ubice

“Bili su doveli čovjeka iz Južnoafričke Republike da izvrši ubojstvo u Crnoj Gori. Nakon uhićenja, policija je ustvrdila da je riječ o profesionalnom ubici koji nije imao pojma gdje se on zapravo nalazi. Najvjerovatnije je bio unajmljen za likvidaciju Gorana Đuričkovića koji je i nakon uhićenja Južnoafrikanca ipak likvidiran u Budvi snajperom u kafiću.

To vam sve govori o njegovoj drskosti”, kazao je dobro obaviješteni izvor za portal Srbija Danas. Đuričković je bio vlasnik poznatog Old Fisherman Puba u Kotoru i zet nogometne legende Vladimira Petrovića Pižona. Đuričković je bio meta dva atentata, ali tek iz trećeg pokušaja je likvidiran.

Prvi put ubijen je njegov kum Saša Marković, dok je dva mjeseca kasnije slučajnom akcijom prometne policije u Kotoru spriječena dobro isplanirana likvidacija Gorana Đuričkovića. Tada su uhapšeni Aleksandar Marković i Majki Gregorij Feraris pod sumnjom da su pripremali njegovo ubistvo.

Kavače vodi Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Na Slobodana i njegovog tjelohranitelja Vladana Vučkovića pokušan je atentat u Novom Sadu kada je ubojica s motora ispalio kišu metaka na Audi u kojem su se nalazili Kašćelan i tjelohranitelj.

Kašćelan je zadobio teške ozljede, ali je preživio i zakleo da će škaljarce izbrisati s lica Zemlje. Organi reda država iz crnogorskog susjedstva smanjili su im prostor djelovanja i sada oni, gotovo otvoreno, vladaju ulicama Crne Gore.

Dok oni ubijaju, kradu, švercaju drogom i oružjem, obični ljudi se samo pitaju ko je idući?

Related posts