Kako izbjeći gužvu, kolone i višesatna čekanja: Preko granice alternativnim prijelazima

Produženi vikend zbog bajramskih blagdana, kao i početak sezone godišnjih odmora, mogao bi donijeti prvi val višesatnih čekanja na graničnim prijelazima.

Građani koji putuju na Hrvatsko primorje, na jugu naše zemlje, kako bi izbjegli duge kolone, najčešće se odlučuju za granični prijelaz Doljani. No, preporučuju se i alternativni prijelazi.

Tako se, uz Bijaču i Gabelu – Gabela Polje, mogu koristiti i prijelazi Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići.

Do GP Crveni Grm moguće je doći istom dionicom kao za Bijaču, ali treba, umjesto skretanja za Hardomilje, nastaviti cestom kroz Teskeru. Do GP Orahovlje treba pratiti tablu Vitina na ulazu u Ljubuški, a potom se regionalnom cestom spustiti do tog prijelaza.

Na GP Zvirići posljednjih godina skoro da ni tokom ljetne sezone nema čekanja. Ovaj prijelaz nalazi se u blizini Bijače, ali nakon prelaska granice doći ćete u naselja Vid i Prud u metkovačkoj općini.

Na sjeveru zemlje, uz GP Gradiška i alternativni prijelaz Donja Gradina, od konca marta moguće je koristiti i alternativni prijelaz Kozarska Dubica.

Također, frekventnom Izačiću alternativa je Ripač, poznat i kao Užljebić.

Građani, ponovo, mogu koristiti GP Hadžin Potok – Bogovolja. Hadžin Potok nalazi se kod Šturlića u općini Cazin, a Bogovolja kod Cetingrada u Slunju u Hrvatskoj.

Ostali pravci

Za MGP Rača alternativni granični prijelaz je Popovi, za Orašje to je Brčko, Goricu Osoje, Ivanicu Trebimlja. Za MGP Zupci alternativa je Klobuk, a za Šepak to je Karakaj.

Orahov Do – Slano Duži – Imotica i Radež – Vukov Klanac kategorisani su kao stalni granični prelazi za pogranični saobraćaj. Duži i Radež koriste Neumljani.

Related posts