Ramazanski bajram u Tuzli: Slika pune džamije kao simbol odanosti vjeri

Slika pune džamije je simbol odanosti vjeri, a upravo takva bila je jutros džamija Kralja Abdulaha u Tuzli, gdje je održana centralna bajramska svečanost za Muftijstvo tuzlansko. Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Najveća tuzlanska džamija bila je jutros, kao i svakog Bajrama, premala za sve vjernike, pa su mnogi bajram-namaz, uprkos kiši, klanjali u haremu džamije.

– Neka ramazanski duh i blagost ovog Bajrama ostave najljepši pečat na sve naše porodice. Naše naiskrenije dove Allahu dž. š. upućujemo za našu djecu, neka ih On svojom milošću čuva i uputi da budu i znaniji i snažniji od nas. Zamolit ću vas da se u ovim danima radosti ophodite s mnogo ljudske dobrote sa starijima, sa najstarijima, i da pokažete vrijednost samilosti prema mlađima. U tome nam je najbolji uzor naš poslanik Muhammed a. s. U poštovanju starijih nahodi se mudrost našeg života, a u brizi i odgovornosti za mlađe naše je dalekovidost i budućnost. U danima jedinstvene bajramske radosti nipošto ne zaboravimo ni one koji su u nevolji i kojima naša pomoć i pažnja može biti veliko olakšanje i utjeha – rekao je, između ostalog, u svojoj hutbi muftija Vahid ef. Fazlović.

Muftija je vjernicima skrenuo pažnju da sutra, na Dan šehida, obavezno posjete šehitluke i obiđu mezarja svojih najmilijih.

– Podijelimo bajramsku radost sa našim komšijama i prijateljima. Bajram šerif mubarek olsun – poručio je muftija Fazlović.

Dolazak Ramazanskog bajrama u Tuzli, nakon hutbe muftije tuzlanskog, označilo je pucanje iz topa, nakon čega su vjernici u džamiji pristupili čestitanju velikog balagdana.

Related posts