Kako da vam računi za struju budu manji

Energetska efikasnost dobra je za našu životnu sredinu, ali i budžet. Za razliku od štednje, ne podrazumijeva odricanje, već manju potrošnju energije. Kucastil.rs otkriva nekoliko efektivnih načina kako da sitnim promjenama smanjite račun za struju u vašem domu.

Kontrolišite potrošnju električne energije

Kada dobijete račun za struju, da li znate šta zapravo plaćate? Možda trošite više energije nego što bi trebalo? Isključite iz utičnice sve aparate koje ne koristite, jer troše struju iako ne rade. Razliku u potrošnji ćete primjetiti već nakon prvog obračuna.

Instalirajte aplikaciju za energetsku efikasnost na svom mobilnom telefonu i preko nje pratite potrošnju energije. Na tržištu postoji veliki izbor besplatnih aplikacija. Jedna od njih je “Presence app” pomoću koje možete da kontrolišete rad uređaja u svom domu, da ih uključujete i isključujete bez obzira na to gdje se nalazite (pod uslovom da već posedujete smart uređaje).

Umjesto da ostavite klima uređaj da vam hladi dom dok radite, uključite ga tek kada s posla krenete kući. Također, možete i da automatski podesite vrijeme rada aparata i veći dio potrošnje prebacite u noćnu tarifu kada je struja jeftinija.

Promenite navike

 

Zamijenite obične sijalice štedljivim ili LED rasvjetom. Na prvi pogled ovo rješenje će vam se učiniti skupljim, ali na duže staze smanjićete potrošnju energije, a samim tim i račun. Sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko su upaljene sve u isto vrijeme, onda troše mnogo struje. Štedljive sijalice traju čak deset puta duže od običnih, pa ćete i na taj način uštediti.

Redovno održavajte klima uređaj, mijenjajte filtere i čistite njegove unutrašnje i spoljašnje jedinice. Filtere možete očistiti i sami, tako što ćete ih oprati mlakom vodom na svakih 15-30 dana. Pored toga, bar jednom godišnje odradite kompletan servis. Jer, “ušteda” koju ostvarite neservisiranjem klime vrlo brzo će nestati kroz račun za električnu energiju ili, u krajnjem slučaju, kupovinom novog uređaja.

Koristite noćnu tarifu

Cijena struje znatno je skuplja preko dana. Zato je neophodno da kad god je to moguće koristite noćnu tarifu – od ponoći do osam ujutru. Istraživanja pokazuju da prosječna porodica koristi mašinu za pranje veša svakog drugog dana, na šta mjesečno troši od 45 do 90 kilovat-sati. Mašinu bi trebalo uključivati samo noću, nikada punu i samo na kraće programe.

Mnogi smatraju da je racionalnije da se bojler drži stalno uključen, što nije tačno. To se posebno odnosi na male protočne bojlere u kuhinjama, koji su veliki potrošači. Razlika temperature vode u bojleru i okolini dovodi do većeg odvođenja toplote, što je čist gubitak utroška energije. Kod velikih bojlera termostat bi trebalo podestiti na 50 do 60 stepeni i svake druge godine očistiti kamenac.

Kupujte samo energetski štedljive aparate

Prilikom kupovine novog kućnog uređaja glavni kriterijumi su uglavnom njegova cijena i mogućnosti, dok se o potrošnji električne energije često vodi najmanje računa. Budite praktični i prilikom kupovine birajte samo aparate A+ ili A++ klase. Skuplji su, ali troše do 45 odsto manje energije.

Primjera radi, frižideri klase A+ troše 30-42 odsto, a klase A++ manje od 30 odsto energije u odnosu na one s energetskom klasom D. Pored efikasnijih kompresora, frižideri nove generacije imaju i bolju izolaciju, što dodatno doprinosi energetskoj efikasnosti. Frižideri spadaju u najveće potrošače energije i ukoliko ne možete da priuštite novi, podesite termostat između tri i pet stepeni Celzijusa. Također, nemojte da dozvolite da se u njemu stvaraju naslaga leda.

Smanjite potrošnju vode

Ušteda vode nije samo pitanje manjeg računa nego i ekologije i brige za našu planetu. Za početak provjerite da li vam česme negdje cure, promijenite gumice i sve dobro zavrnite. Nećete vjerovati koliko se vode uštedi ovim jednostavnim potezom.

Zamijenite kupanje u kadi tuširanjem. Za kupanje je potrebno 150-180 litara vode. Za njeno zagrijavanje na 37 stepeni potrošićete šest kilovata po času. S druge strane, za tuširanje je potrebno 30-50 litara tople vode, pa je i potrošena energija mnogo manja – 1,5 kilovat po času.

Kada perete zube ne puštajte vodu da teče. Isto uradite i kada ručno perete sudove. Napunite sudoperu ili odgovarajuću posudu vodom i u njoj suđerom očistite posuđe, pa ga tek na kraju isperite.

Related posts