Stradanje u Kravici: “Brata su mi poznali po pramenu”

Kravica, nekadašnja zemljoradnička zadruga, mjesto je gdje je ubijeno više od 1.300 muškaraca na današnji dan.

Više od 1.300 srebreničkih Bošnjaka dovedeno je 13. jula 1995. u Kravicu, gdje su pogubljeni, a njihova tijela pronađena u masovnim grobnicama. 22 godine poslije, majke, sestre, supruge, potomci došli su da im odaju počast. Među njima je i Ramiza Gurzić. Suprug joj je ubijen u Kravici, dva sina na drugim lokacijama.

“Ovoliko godina boraviti bez njih, to je tužno i teško, ali moraš. Opet u meni ima nešto jače i sposobnije nego što sam ja, ali još sam sposobna da ovdje mogu doći”, kazala je Ramiza Gurzić.

I nije samo Kravica. Danas je obiđeno još 6 stratišta. Nova Kasaba, Orahovac, Petkovci, osnovna škola i brana, Branjevo, Pilice, samo su neka od mjesta gdje su u julu 1995. ubijani srebrenički Bošnjaci.

Advija Kabilović izgubila je oca i tri brata. Jedan od njih je doveden u Novu Kasabu u blizini stadiona i likvidiran sa ostalim srebreničkim muškarcima

“Moj brat je imao pramen. Dobio je ovdje bijeli pramen u 20. godini. Svi su ovdje koji su bili zarobljeni sjedili, čučali i sagnuti su bili i po tome su moga brata poznali”, rekla je Advija Kabilović.

U osnovnoj školi u Petkovcima dovedeno je 1.200 srebreničkih Bošnjaka, njih oko 800 je strijeljano na brani u istom mjestu. Među strijeljanima bio je i sin Kade Hotić. I danas na brani vidljivi tragovi masakra, čahure od ispaljenih metaka.

“Jedne prilike sam na brani nakupila pregršt čahura praznih i prevrtala čahure, možda je iz ove čahure pucano, možda iz ove, možda iz ove. O Bože možda je živ strpan negdje u jamu”, kazala nam je Kada Hotić iz Udruženja Majke Srebrenice.

Potresne priče i svjedočenja trebaju ostati u sjećanju, kako bi se stalno podsjećalo na stradanja Bošnjaka iz Srebrenice, poručuju u Organizacionom odboru za obilježavanje srebreničkog genocida. Samo istinom, poručuju, može se graditi pomirenje u BiH.

“Mi moramo biti uporni i očekivati tu pravdu koja je neopohodna za ove članove porodica kako bi mogli nastaviti dalje u izgradnju našeg društva i naših zajednica”, istakao je Refik Begić, član OO za obilježavanje godišnjice genocida.

A to znači procesuiranje svih koji su učestvovali u masovnim ubijanjima Srebreničana. Voljeli bi kažu posjetiti sva stratišta u današnjem danu, ali to je nemoguće jer je u ovom području pronađeno više od 80 masovnih grobnica i na stotine stratišta gdje su ubijani srebrenički Bošnjaci.

Related posts