Juncker: Kažimo "ne" separatističkom otrovu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je pozvao Europu da ustane protiv separatizma u vrijeme dok pitanje katalonske neovisnosti razdire Španjolsku.

Sukob između Madrida i pobornika katalonske neovisnosti, pokrenut provedbom zabranjenog referenduma 1. listopada o izlasku iz Španjolske, potaknuo je separatističke sentimente diljem Europe.

“Nacionalizmi su otrovi koji spriječavaju Europu da zajednički radi”, rekao je Juncker u svom govoru na sveučilištu u Salamanci na kojem je primio nagradu.

“Ne možemo ostati prekriženih ruku jer je vrijeme da učinimo ono što se treba učiniti. Kažem ‘ne’ svakom obliku separatizma koji oslabljuje Europu i dodatno širi procijepe”, istaknuo je europski čelnik.

Junckerovi komentari razočarat će svrgnutog katalonskog vođu Carlesa Puigdemonta koji je prošlog tjedna otišao u samonametnuti egzil u Belgiju nakon što je središnja španjolska vlada odgovorila na proglašenje neovisnosti tako što je otpustila njegov kabinet.

Puigdemont je imao ambicije steći potporu za svoju kampanju neovisnosti u srcu Europske unije, pa je pozivao na europsku intervenciju, no ona se još nije dogodila.

Taj je secesionistički pokret doveo Španjolsku u najgoru političku krizu otkad se prije četiri desetljeća demokracija vratila u tu državu.

Predsjednik katalonskog parlamenta i petero zastupnika u četvrtak će svjedočiti pred španjolskim vrhovnim sudom u Madridu kako bi odgovarali na optužbe o pobuni zbog organizacije referenduma.

EU je trenutno suočen i s velikim izazovom za svoje jedinstvo zbog nadolazećeg izlaska Velike Britanije iz tog saveza. Sukob u Španjolskoj sličan je borbi za škotsku neovisnost koja je kulminirala referendumom 2014. na kojem su Škoti s malom razlikom odbacili neovisnost.

Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji je bio s Junckerom u Salamanci, zahvalio mu je na podršci “u takvim teškim vremenima”.

“Juncker je podržao djelovanje španjolske vlade, pokazao je poštovanje za naš ustav, zakone i pravni sustav”, poručio je Rajoy studentima i profesorima na tom sveučilišnom događaju.

Related posts