Jezik i pismo u USK: Čitaj kako se piše, piši kako si izabrao

Bosanski, srpski ili hrvatski jezik, šta će vam pisati u svjedočanstvu ili đačkoj knjižici, zavisi od vas i vaše djece. Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, data je mogućnost izbora i uvažavanja tri konstutivna naroda, samim tim i njihovih jezika. Škole koje su pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta USK-a, svojim učenicima moraju omogućiti jezik za koji se opredijele.

U školama na području USK-a, data je mogućnost da se učenici, odnosno roditelji opredijele prilikom upisa, u osnovne ili srednje škole, koji jezik da im piše u svjedočanstvu, odnosno đačkoj knjižici njihovog djeteta. Gimnazija Bihać ovakvu praksu slijedi dugi niz godina, kazao nam je direktor Jasmin Hodžić.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke kulture i sporta USK-a su nam kazali da djeca imaju pravo na svoj jezik, u bilo kojoj školi koja je u okviru Ministarstva.

U Bosni i Hercegivini, uzimajući u obzir da su Bošnjaci većina, kada je u pitanju poštivanje drugih naroda i njihovih jezika je na nivou. To je osobina koja je oduvijek krasila bošnjački narod gdje poštuju drugo i drugačije. Međutim, kakva je situacija u manjem BH entitetu, ili nekim gradovima gdje su Bošnjaci manjina, znaju oni koji se bore za svoj jezik u svojoj zemlji. – piše rtvusk.

Related posts