Jaguar pripremio ediciju s kojom slavi 50. rođendan modela XJ

S predstavljanjem jubilarne edicije XJ50 u Jaguaru proslavljaju 50. rođendan jednog od najljepših luksuznih sedana svih vremena.

Neumitnoj prolaznosti vremena svjedoči i činjenica da je prvi Jaguar XJ proizveden prije 50 godina, a prepoznatljivost legendarnog britanskog sedana, koji je pored elegancije i luksuza sa sobom uvijek donosio i izvjesni sportski duh, ravna je prepoznatljivosti koju sa sobom nose automobilske ikone kao što su Mini i Porsche 911.

Iza jubilarne generacije krije se XJ sa standarnim i povećanim međuosovinskim rastojanjem, a evropskim kupcima će se ponuditi samo u kombinaciji s trolitarskim turbodizelskim V6 motorom koji razvija 300 konjskih snaga što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde i 250 km/h.

Detalji koji XJ50 odvajaju od ostatka ponude odnose se na redizajnirane odbojnike, crnu masku hladnjaka i posebne 20-inčne aluminijske felge, a tu su naravno i oznake jubilarne edicije. Automobil će se ponuditi u četiri boje karoserije karoserije, a ono što čudi je da među njima neće biti legendarne zelene boje koja se krije iza naziva “british racing“.

Cijena modela sa standarnim međuosovinskim rastojanjem u Njemačkoj iznosi 84.600 eura, a za XJ s povećanim međuosovinskim rastojanjem treba izdvojiti 93.750 eura.

Related posts