Bosanska Krupa: Mehmed Ramić - Meha, nastavlja tradiciju prvog kupača (VIDEO)

Kupanje u hladnoj vodi organizmu naviknutom na takve uvjete donosi samo dobre stvari, a nenaviknutom smrt. Ovo je zapravo priča o mogućnosti prilagodbe organizma Mehmeda Ramića.

Većina vas se sigurno sjeća Mehmeda Ramića zvanog Meha, on redovno svakog 13. januara u 12:00 sati provjerava svoje zdravlje na ovaj način.

Kako svake tako i ove 2018.god Mehmed Ramić je zaplivao na rijeci Uni, tačnije preplivao sa obale na obalu i tako nastavio tradiciju prvog kupača u godini..

Može li zimsko kupanje biti zdravo?

Ukoliko svladamo rizike, zimsko kupanje ima brojne pozitivne efekte na tijelo. Zimski se kupači u usporedbi s ostalom populacijom osjećaju zdravije, pokretniji su, zadovoljniji, osjećaju se energiziranima te prijavljuju manji osjećaj stresa.

Zimsko kupanje može osnažiti naš imunološki sustav te zimski kupači navode 40% manje respiratornih infekcija u odnosu na ostalu populaciju.

Za zdrave pojedince zimsko kupanje neće biti štetno, ali ga svakako moraju izbjegavati srčani bolesnici, oni s problemima s disanjem, pretile osobe, osobe s povišenim krvnim tlakom, oni s problemima aritmije ili neujednačenim radom srca, stariji ili djeca. Najvažnije, oni koji nisu adaptirani na hladnu vodu.

Pogledajte snimak u kojem se kupa u rijeci Uni na temperaturi oko nule.

otocani.net

Related posts