Izricanje drugostepene presude Oriću i Muhiću 30. novembra

SARAJEVO – Apelaciono vijeće Suda BiH će 30. novembra izreći drugostepenu presudu komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Muhićev branilac advokat Sabina Mećić danas je u završnim riječima zatražila oslobađajuću presudu za svog branjenika, ističući da Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je on kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok “O-1”.

U završnim riječima branioca Nasera Orića 9. novembra, advokat Lejla Čović rekla je da Tužilaštvo BiH ništa nije dokazalo, osim da je u periodu optužbe bio oružani sukob.

Ona je osporavala kredibilnost zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH “O-1”, navodeći da su uočene brojne razlike u njegovim iskazima tokom prvostepenog i obnovljenog sudskog postupka pred Apelacionim vijećem.

nezavisne.com

Related posts