Švicarske banke pod istragom zbog sumnje u bojkot Applea i Samsunga

ŠVICARSKI regulator za zaštitu tržišnog natjecanja pretražio je urede financijskih kompanija u sklopu istrage o mogućem dogovorenom bojkotu mobilnih sustava plaćanja velikih tehnoloških kompanija poput Applea i Samsunga.

Regulatori sumnjaju u dosluh banaka poput Credit Suissea i UBS-a, ali i državnog Postfinancea, i švicarskih tvrtki za usluge plaćanja.

Navode da istraga obuhvaća Aduno Holding, PostFinance, Swisscard AECS GmbH i švicarske podružnice Credit Suissea i UBS-a.

Nisu odobrile korištenje svojih kreditnih kartica u sustavima Apple Pay i Samsung Pay?

“Postoji sumnja da su se kompanije dogovorile da neće odobriti korištenje svojih kreditnih kartica u sustavima Apple Pay i Samsung Pay u korist švicarskom rješenju TWINT”, navodi se u priopćenju Komisije za tržišno natjecanje (WEKO), objavljenom jučer.

Iz pojedinih kompanija obuhvaćenih istragom poručili su da su optužbe regulatora neutemeljene.

“Iznenađeni smo istragom i uvjereni da će se tvrdnje pokazati neutemeljenima”, priopćili su iz Credit Suissea.

U toj banci tvrde da švicarskim klijentima omogućuju pristup Apple Payu i Samsung Payu kroz podružnicu Swisscard. Dodaju i da pregovaraju s Appleom, Samsungom i Googleom o mogućnostima korištenja njihovih rješenja.

Iz najveće švicarske banke potvrdili su da je istraga u tijeku

U UBS-u su potvrdili da se protiv njih vodi istraga. Ističu da su još početkom 2016. pokušali postići dogovor s Apple Payom o korištenju kreditnih kartica, ali bez uspjeha.

“Iako smo ponudili niz alternativnih rješenja, nažalost, nismo uspjeli postići sporazum s Apple Payom o suradnji”, kazala je glasnogovornica švicarske banke.

index.hr

Related posts