Izraelska borba s vremenom, ali i sve većim gnjevom svijeta: "Operaciju Rafah" žele završiti do ramazana

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu govorio je o novoj operaciji koju izraelska vojska planira započeti na prelazu Rafah gdje se trenutno nalazi na stotine hiljada raseljenih Palestinaca.

Prelaz Rafah nalazi se na samom jugu Pojasa Gaze uz granicu sa Egiptom, a kako prenose izraelski mediji o ovoj operaciji Netanyahu već danima razgovara sa ostalim članovima ratnog kabineta kao i vojnim zapovjednicima.

Između ostalog, izraelski Kanal 12 prenosi kako je Netanyahu na sastanku ratnog kabineta izjavio kako vojne aktivnosti na području Rafaha trebaju biti završene prije početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

“Procjena je navodno napravljena tokom rasprave o operaciji, a načelnik štaba IDF-a Herzi Halevi poručio je premijeru kako su izraelske snage spremne za djelovanje, ali da je potrebno prvo da vlada učini sve kako bi evakuisala Palestince koji se tamo nalaze”, piše The Times of Israel.

Kanal 12 je također naveo kako je vojska informisala vladu o sigurnosnoj ruti dugoj 14 kilometara koja se nalazi uz samu granicu s Egiptom.

“Ovo pitanje bi trebalo riješiti kako bi se održala saradnja s Egiptom s obzirom na strah Kaira da će Palestinci koji bježe iz Rafaha pokušati preći u Egipat”, pojašnjava se.

Povodom nadolazećih aktivnosti u Rafahu oglasio se i Netanyahuov kabinet te su poslali jasnu poruku da civili moraju biti evakuisani.

“Jasno je da intenzivne aktivnosti na ovom području zahtijevaju da se civili evakuiši s područja borbe. Nemoguće je postići cilj rata i eliminaciju Hamasa ostavljanjem četiri njihova bataljona u Rafahu”, saopćeno je iz kabineta.

Prema posljednjim procjenama, na području Rafaha trenutno se nalazi 1,3 miliona Palestinaca koji su već raseljeni iz sjevernih dijelova Pojasa Gaze.

Brojne međunarodne organizacije, uključujući i Ujedinjene nacije saopćile su kako su zabrinuti izraelskim planovima te su poručili da će operacija izraelske vojske na području Rafaha doprinijeti još većoj humanitarnoj katastrofi.

Izvor: Klix.ba

Related posts