Izložbom Redže Kolakovića u četvrtak 22. februara počinje obilježavanje 758. rođendana grada Bihaća

Na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Gradske uprave Bihaća i JU Kulturni centar Bihać predstavili su program kojim će se obilježiti 758.rođendan Grada Bihaća. I ove godine Gradska uprava željela je građanima Bihaća omogućiti zanimljive kulturne, zabavne, sportske i edukativne sadržaje, koji će dati pečat obilježavanju još jednog rođendana grada na Uni.

Ističući da se rođendan Grada Bihaća ne obilježava samo na 26. februar kada se održava svečana sjednica Gradskog vijeća, već je to jedna višednevna manifestacija koja podrazumijeva niz sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja , Edin Moranjkić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća, kazao je da su u ovogodišnji program uključeni umjetnici, sportisti, planinari, aktivisti Crvenog križa, dobrovoljni darivaoci krvi, učenici i mnogi drugi.

“Pored dešavanja koja su navedena u programu, ovom prilikom ističem neka dešavanja koja će oblilježiti ovaj rođendan grada Bihaća, a koja nisu navedena ovdje u programu, a to su posjeta mališana iz dječijih vrtića grada gradonačelniku Fazliću, prijem bivših načelnika i gradonačelnika Bihaća,izložba poklona Gradu Bihaću i gradonačelniku u proteklih godinu dana koje će građani imati priliku pogledati izložene u maloj galeriji Muzeja USK-a, a najstariji sačuvani grb Grada Bihaća koji datira iz 1890.godine, a koji pronađen na vodovodu u Žegaru, postavit ćemo u predvorje zgrade Gradske uprave” –istakao je Moranjkić.

Prema riječima Alena Zulića, direktora JU Kulturni centar Bihać, ovogodišnji program je široko koncipiran i sadrži 13 različiti programskih sadržaja.

“Hvala Gradu Bihaću i sponzorima koji su i ove godine podržali program obilježavanja rođendana našeg grada i ono što mogu istaći da ovogodišnji program obilježavanja počinje izložbom Redže Kolakovića pod nazivom Retrospektiva u četvrtak 22. febraura u 19:30 sati u Gradskoj galeriji Bihać”- kazao je Zulić.

U sali Kulturnog centra u petak 23. februara u terminima 11:00,14:00 i 16:00 sati u izvedbi učenika Asocijacije srednjoškolaca za mlade Bišćane biti će izvedena priredba “Sedam Snježana i patuljak”.

Za dane vikenda, odnosno u subotu 24. februara od 9:00 sati predviđena je akcija dobrovoljnog darivanja krvi na Odjelu za transfuziologiju KB dr. Irfan Ljubijankić i turnir u malom nogometu za uzrast U-12 koji počinje u 9:00 sati u dvorani Luke. U nedjelju 25.februara sa početkom u 11:00 sati u prostorijama Kulturnog centra održati će se Omladinsko prvenstvo grada u šahu, od 10:00 sati predviđen je pohod na planinarski dom Plješevica, dok je u večernjim satima u prostoru KC Bihać od 19:00 sati predviđeno otvorenje izložbe “Anik Dub: Čujem misli kako plove”.

Obilježavanje 758. rođendana grada Bihaća nastavlja se 26. februara tradicionalnom svečanom sjednicom GV Bihać na kojoj će pojedincima i institucijama biti uručene plakete i zahvalnice. Isti dan u gradskoj tržnici u 11:00 sati biti će upriličena degustacija rođendanske torte, a u dvorani Luke sa početkom u 18:00 sati održati će se revijalna malonogometna utakmica GV Bihać- Generalni konzulat RH u Banja Luci. Ovogodišnje obilježavanje 758. rođendana završava u utorak 27. februara se turnirom u kuglanju u TC Bingo u organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju sa početkom u 10:00 sati.

Podršku ovogodišnjoj manifestaciji pored Grada Bihaća kao generalnog pokrovitelja, gradskih javnih ustanova i preduzeća, dali su Bihaćka pivovara, BH Telecom, Meggle, Denaro, Nacionalni park Una, Bakrač Security i JU Mješovita srednja škola Bihać.

Related posts