Turska agencija TIKA završava izgradnju područne škole u Pištalinama kod B.Krupe

Jučer je Općinu Bosanska Krupa posjetio direktor Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH Omer Faruk Alimdžija.

Razlog posjete je najavljeno učešće TIKA-e u završetku projekta izgradnje objekta osnovne škole u Pištalinama. Direktor Alimdžija je u pratnji načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tahira Nuhića obišao objekt i mališane koji nastavu pohađaju u alternativnom smještaju u prostorijama MZ Pištaline. Pred kraj prošle godine najavljeno je da će se u cijelu priču oko izgradnje škole uključiti Turska razvojna agencija (TIKA) sa oko 250.000,00 maraka čime bi se cijeli objekt mogao staviti u funkciju.

„Danas smo tu kako bismo razgovarali sa načelnikom o dovršetku izgradnje škole u Pištalinama. Naš cilj jeste da pomognemo ostvarivanju kvalitetnijih uslova u obrazovanju kako bismo dobili nove dobre i lijepe generacije koje će biti primjer svima. Mogu reći da mi uskoro planiramo sa radovima“, kazao je direktor TIKA-e Omer Faruk Alimdžija.

Neophodna projektna dokumentacija ispred Općine je dostavljena TIKA-i , a sada bi, prema onom što se na sastanku čulo, moglo doći i do završetka radova na objektu koji se gradi od 2007. godine.

„Zadovoljstvo mi je što smo danas ugostili direktora TIKA-e u BiH. Još veće zadovoljstvo nam je da će projekt kojeg već dugo godina pokušavamo realizirati ugledati svjetlo na kraju tunela. Škola je utemeljena 2007.godine. Malo su se tu ulagala sredstva Kantona malo Općine, pa opet malo Kantona malo Općine, međutim to nije dovoljno za završetak. Sada je tu TIKA i mi se nadamo da ćemo u ovoj godini okončati radove. Ja se zahvaljujem i njima, turskom narodu, ali i svima koji su na bilo koji način pomogli da TIKA dođe u Bosansku Krupu“, istakao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Inače, do sada je u školu, prema riječima direktora JU “Prva osnovna škola“ Amira Velića, kojoj pripada područna škola u Pištalinama, uloženo 412.000,00 maraka kroz tri faze, a to su temelji, zidanje i krov. Riječ je o sredstvima Vlade USK odnosno Ministarstva obrazovanja USK, dok je Općina Bosanska Krupa u tom iznosu učestvovala sa 120.321,00 KM za postavljanje krova škole i kupovinu zemljišta. Sredstva Vlade USK za koje je prošle godine potpisan ugovor o nastavku izgradnje u iznosu od 100.000,00 KM i sredstva Općine u iznosu od 50.000,00 KM još nisu realizovana.

Podsjetimo, stari objekt u kojem su djeca pohađala nastavu datira iz 1928. godine. Od 2007. godine krenulo se sa izgradnjom novog objekta, ali ni 10 godina poslije djeca nisu mogla u nove učionice. Djeca trenutno pohađaju nastavu u adaptiranim prostorijama mjesne zajednice, a u čiju adaptaciju je Općina Bosanska Krupa uložila 20.000,00 KM.

Turska razvojna agencija u BiH prisutna je 20-ak godina u projektima od poljoprivrede do obrazovanja. U Bosanskoj Krupi nisu do sada radili na značajnijim projektima tako da bi područna škola u Pištalinama mogla biti prvi projekt takve vrste.

Related posts