Bivši pripadnik 5. korpusa A RBiH: Emir Kliko novi komandant 5. pješadijske brigade OS BiH (VIDEO)

U kasarni i aerodromu „Dubrave“ u Živinicama jučer je izvršena primopredaja dužnosti komandanata 5.pješadijske brigade OS BIH između dosadašnjeg komandanta Kenana Dautovića i novoimenovanog brigadira Emira Klike. Novi komandant brigade ,inače je bivši pripadnik 5.korpusa A RBiH koji je tokom rata bio u redovima krupske ratne brigade. Nakon rata ostao je u vojnim snagama pa je tako između ostalog obnašao i funkciju vojnog atešea BiH u R Turskoj.

Obraćajući se medijima kazao je da mu je čast što će komandovati jednom ovakvom brigadom.

Dosadašnji komandant, brigadni general Kenan Dautović, preuzima dužnost komandanta Operativnog komandovanja za operacije. Pamtiće,kaže, rezultate koje je ova brigada postigla, ali i zajedništvo vojnika i gostoprimstvo građana tuzlanskog kraja.

Svečanosti primopredaje dužnosti prisustvovao je, između ostalih Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH. On je kazao da se ovih dana provode vrlo važne aktivnosti u oružanim snagama, a prema odluci Predsjedništva BiH koje se odnose na rotacije mjesta generala i brigadira.

Vijest da je Emir Kliko preuzeo komandovanje u Oružanim snagama posebno je obradovala Krajišnike. Riječ je o velikom ali opet skromnom čovjeku koji je rat proveo u nekadašnjem Bihaćkom okrugu, u 511.krupskoj brigadi. Krajišnici ga pamte po hrabrom činu pri izlasku kolone JNA iz Bihaća.

Emir Kliko porijeklom je iz Jajca.Od svoje,kako kaže, 15 godine je u vojsci, a u redovima bivše JNA završio vojnu akademiju. Na vrijeme je prepoznao zlo koje se sprema njegovoj zemlji te stao u njenu odbranu.Po okončanju rata ostao je u vojnim snagama obnašajaći važne i složene dužnosti u zemlji, ali i inostranstvu gdje je obavljao funkciju vojnog atašea BiH u R Turskoj.

Related posts