Igrao za Inter, kupio klub koji je nosio njegovo ime, pa postao trener, igrač i vlasnik te ekipe

Istinski ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu sigurno se sjećaju nekadašnjeg napadač Intera koje stavio na fudbalsku mapu Sierre Leone svojim igrama u Seriji A, a naravno riječ je o Mohamedu Kallonu.

Mohamed Kallon je 1995. godine potpisao za Inter kada je imao samo 16 godina, ali je naredne četiri sezone igrao na posudbama u italijanskim klubovima. Ipak, sudbina je htjela da se napadač iz Sierre Leone vrati u Inter na ljeto 2001. godine kada je krenula njegova nevjerovatna popularnost u domovini, ali i širom svijeta.

Kallon privukao pažnju jer je na leđima nosio broj tri iako je bio napadač i za kratko vrijeme postao je miljenik navijača Intera iako je u to vrijeme u ovom klubu igrao veliki Ronaldo. Teška povreda brazilskog napadača upravo je najbolje došla Kallonu koji je dobio šansu da pokaže koliko može. U sezoni 2001/02. postigao je čak 15 golova u svim takmičenjima i činilo se da je pred njim blistava karijera.

Međutim, samo godinu danas kasnije sve je palo u vodu. Kallon je bio pozitivan na dopingu nakon čega je dobio žestoku suspenziju i zabranu igranja u Italiji. U vrijeme dok je Kallon igrao za Inter zbog njegove ogromne popularnosti klub iz Sierre Leone je odlučio da tadašnji klub Sierra Fisheries preimenuje u FC Kallon u čast ovog igrača.

Da stvar bude još čudnija dvije godine kasnije upravo je Mohamed Kallon odlučio da kupi ovaj klub za skoro 20.000 funti. Tako je Kallon postao vlasnik FC Kallon. Ipak, što se igranja tiče tu mu nije išlo baš najbolje iako je u Monacu bio poprilično dobar nakon odlaska u Interu.

2009. godine čak je zaigrao i za svoj Kallon, a jedno vrijeme je bio igrač, trener i vlasnik ovog kluba. Kallon je uspio 2007. godine da postane prvak države, ali onda je došao krah fudbala u ovoj zemlji zbog korupcije. No, Mohamed Kallon i danas se bori da vrati popularnost fudbala kao što je neka bilo.

sportsport.ba

Related posts