USK: Ko vara građane prilikom registracije automobila

Tužilaštva Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona vode istrage protiv grupe građana i osiguravajućih društava koji su u proteklom periodu u znatnoj mjeri oštetili budžete Federacije BiH, kantona, ali i Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Ovu informaciju za “Avaz” je potvrdila i Senka Delić, viša stručna saradnica i pomoćnica tužioca u Odjelu za privredni kriminal i korupciju Tužilaštva USK.

Nekoliko predmeta

– Kada je riječ o postupku registracije motornih vozila, u kojem nisu izvršene uplate novčanih sredstava po raznim osnovama, obavještavamo vas da je u vezi s navedenim istraga u toku, a Tužilaštvo do okončanja istražnog postupka neće davati detaljnije informacije koje se odnose na navedeni predmet – pojasnila je Delić.

Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzla, kazao je za naš list da Tužilaštvo ima u radu nekoliko predmeta koji se odnose na određene prevare ili zloupotrebe prilikom registracije vozila ili naplate šteta u osiguravajućim društvima.

Čibukčić: Pružili smo svu pravnu pomoć

Prevara u TK odnosila se na registraciju vozila u nižoj kategoriji kako bi se izbjeglo plaćanje skuplje ekološke takse. Na ovaj način je u znatnoj mjeri oštećen budžet Fonda, ali i kantona, jer se sredstva dijele u omjeru od 70 posto kantonima i 30 posto Fondu.

Pravna pomoć

Ovu informaciju za “Avaz” je potvrdio i direktor Fonda Fuad Čibukčić.

– U kontaktu smo s navedenim tužilaštvima i pružili smo svu pravnu pomoć. Strahujemo da bi se na kraju istrage moglo otkriti da je budžet Fonda u proteklim godinama ozbiljno oštećen. Posebno ako se utvrdi da je bilo zloupotreba u određenim kantonima u vezi s naplatom naknada za registraciju vozila – istaknuo je Čibukčić.

Lažni podaci

– Ovi predmeti su u fazi predistražnih radnji ili u fazi istraga. Radi se o širem opsegu radnji koje su predmet provjera i istrage, dakle ne samo u vezi s registracijom teretnih vozila u kojima su u police obaveznog osiguranja unošeni lažni podaci ili su takse za takva vozila naplaćivane po jeftinijoj tarifi, za druge kategorije vozila – istaknuo je Arnautović.

Registrirano 623.249 vozila

Prema podacima BIHAMK-a, u Federaciji BiH je prošle godine bilo aktivno 824.386 vozačkih dozvola. Tada je u FBiH bilo registrirano 623.249 vozila, u Republici Srpskoj 365.325, a u Distriktu Brčko 32.546 vozila.

/avaz.ba

Related posts