I Bihać želi mjesto na karti Željeznica FBiH

Dugo iščekivani povratak života na željeznicama počeo se dešavati zahvaljujući poduzetim aktivnostima Željeznica FBiH. One su prvog augusta povezale Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku, a sve nakon uspješno okončanih priprema i postignutog sporazuma sa Željeznicama RS-a. Pritom je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić istaknuo da ni Bihać nije zaboravljen.

Uskoro tender

– Mi na ovaj način modernim talgo-garniturama povezujemo tri najveća centra u državi. Ranije smo BH voz stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje ka jugu. Ostaje nam da završimo projekat elektrifikacije dijela pruge u Krajini i na taj način povežemo i Bihać sa glavnim gradom i regionalnim centrima. To bi značilo konačno i potpuno uvezivanje putničkog željezničkog saobraćaja u državi, istakao je Džafić.

Ove riječi su pozitivno odjeknule u Krajini, iz koje se već godinama šalju apeli za oživljavanje unske pruge, koja pored teretnog i putničkog saobraćaja, ima i jedinstvenu turističku komponentu.

– Kao gradonačelnik zalagao sam se da dobijemo BH voz. Grad Bihać to želi i treba. Federalni ministar Šemsudin Dedić zbog toga nas je zvao u Sarajevo. Direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić je također iznio niz argumenata i zbog turizma koji je ovdje u porastu. Uslov je bio da se elektrificira pruga na ovom dijelu od Novog do Bihaća, kako bi se stvorili uslovi da talgo-voz krene u Bihać. Ja vjerujem da će se to desiti, kazao nam je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

I parlamentarci iz USK-a predlagali su brojne inicijative o temi unske pruge.

– Za ovu 2017. godinu, Javno preduzeće Željeznice Federacije su uplanirale i obezbijedile sredstva za elektrifikaciju. To nam je potvrdio i generalni direktor koji je na tome radio od prošle godine kada smo mi u Parlamentu tražili da se napravi akcioni plan. Uprava i menadžment Željeznica su osigurali nešto više od dva miliona maraka za projekat elektrifikacije i čini mi se da će uskoro biti raspisan i javni poziv za izvođenje tih radova. Nadamo se da će to do kraja godine sve biti završeno i da će se steći uslovi da talgo-voz počne saobraćati i unskom prugom, kazao nam je Ismet Kurić, poslanik A SDA u federalnom Parlamentu.

Kada se donosio federalni budžet, pa i onaj od 22 miliona za Željeznice Federacije, krajiški poslanici su te iznose uslovljavali amandmanima, a sada kažu da su zadovoljni pozitivnom reakcijom Javnog preduzeća ŽFBiH.

Zadovoljni su i željezničari na unskoj pruzi, koji su obavijestili parlamentarce o napretku.

– Meni su javili da je već stigla oprema, da se polako čisti pruga i priprema elektrifikacija, te se nadaju talgo-vozu koji će Bihać spajati sa Novim, Dobojom, sa Banjalukom, Tuzlom i Sarajevom. Ja iskreno vjerujem da je to početak onoga što smo svi u Krajini iščekivali. Znam da je novac osiguran, usvojen je i moj zaključak da Vlada Federacije obezbijedi dva miliona za tu namjenu. Mislim da ovaj put nećemo biti izrađeni i iskreno jedva čekam da nam krenu vozovi, ispričala nam je Azra Hadžić-Bećirspahić, zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Kičma razvoja

Željeznice FBiH jačaju iz dana u dan. U posljednju godinu značajno su unaprijedile usluge putničkog saobraćaja u zemlji. Pored evidentnog rasta i širenja raspona željezničkog saobraćaja, paralelno raste i njihov ugled kako među predstavnicima vlasti, tako i među narodom.

– Bez obzira na prepreke, Željeznice FBiH ostaju kičma razvoja Bosne i Hercegovine. I na ovaj način, povezivanjem velikih gradova u državi, ŽFBiH na najbolji način ostvaruju svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na cijeloj teritoriji države, rekao je generalni direktor Enis Džafić.

Misija je vrijedna podrške koju im šalju iz Krajine, dok čekaju vozove koji će ih povesti u bolje sutra.

Related posts