Hierro i Figo: BiH može parirati svakome u Evropi

Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, poslije današnjeg žrijeba UEFA-ine Lige nacija u Lozani družio se s nekadašnjim saigračima iz Real Madrida i Barcelone, Fernandom Hierrom i Luisom Figom.

Pričali su o pojedinim uspomenama koje ih vežu, ali i o fudbalskoj reprezentaciji BiH, čiji je Prosinečki selektor od 4. januara ove godine.

I Hierro i Figo smatraju kako BiH u Ligi nacija ima priliku biti prva u grupi u konkurenciji Austrije i Sjeverne Irske, te tako izboriti nastup u Ligi “A”.

“Obojica vjeruju da BiH posjeduje kvalitetan tim koji može parirati gotovo svakoj reprezentaciji u Evropi, te da se možemo i trebamo plasirati i na EURO 2020”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Prosinečki.

Voljom današnjeg žrijeba fudbalska reprezentacija BiH (na 38. mjestu FIFA rang liste) u UEFA-inoj Ligi nacija “B”, odnosno njenoj grupi “3” igrat će protiv Austrije (29.) i Sjeverne Irske (25.).

Utakmice prvog kola u svim grupama Lige nacija igrat će se od 6. do 8. decembra ove godine. Pobjednici grupa “B”, “C” i “D” izborit će nastup u višem rangu za takmičenja nakon ljeta 2020. godine, dok će posljednjeplasirani timovi iz grupa Lige “A”, “B” i “C” ispasti u niži.

Istovremeno prvoplasirani timovi iz grupa, ukoliko to ne učine kroz kvalifikacije, izborit će nastup u baražu za EURO 2020. koji će se igrati u martu iste godine.

I na narednom EURO 2020 nastupit će 24 repreznetacije, njih 20 koje izbore plasman kroz kvalifikacije (po dva prvoplasirana tima iz deset grupa), te četiri iz baraža Lige nacija.

Finalni turniru elitne Lige “A” na kojem će nastupiti pobjednici četiri grupe igrat će se od 5. do 9. juna 2019. godine, poslije kojeg će biti poznat prvi osvajač trofeja u premijernoj sezoni novog UEFA-inog takmičenja.

Domaćina finalnog turnira odredit će Izvršni odbor Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u decembru ove godine. Bit će to jedna od zemalja reprezentacija učenika Final Foura.

Related posts