Građani USK žrtve nesposobne Uprave bolnice u Bihaću: Riječ “odgovornost” ne postoji u Krajini!

Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću je u teškim problemima i požar koji ju je zadesio prije nekoliko godina više ne može biti izgovor.

Portal USN je nedavno objavio informaciju o obustavljanju operacijskih zahvata u ovoj ustanovi zbog nedostatka anestetika, a to je posljednji u nizu u najmanju ruku čudnih rezultata rada Kantonalne bolnice, odnosno upravljačke strukture najbitnije ustanove Kantona, zadužene za zdravlje građana.

– Trenutno se vrše samo hitne operacije, dok su sve druge na čekanju zbog nedostatka anestetika”, kazala je glasnogovornica bolnice Amelda Šehić, dodajući da u ovom momentu ne može davati više informacija.

Ona nam nije otkrila od kojeg datuma se operacije ne vrše, kao ni do kada bi trebalo potrajati ovo vanredno stanje.

Prošle sedmice Uprava bolnice je obavijestila javnost da je suočena s problemom nedostatka transportnog inkubatora za bebe rođene prije vremena, što znatno otežava rad medicinskom osoblju ovog odjela.

Nevjerovatno je da Uprava bolnice traži od građana da doniraju svoj novac za transportni inkubator, dok u isto vrijeme, ta ista Uprava prima visoke plaće baš da se takve stvari, poput “slučaja inkubator”, ne događaju. Podsjetimo da je portal USN objavio i dio revizorskog izvještaja koji pokazuje da tzv. “sedam veličanstvenih” po Odluci direktora mjesečno potroši cca 500 KM na službene telefonske razgovore, a njihov mandat od 4 godine je 48 mjeseci po minimalnih 500 KM, što je skoro cijena inkubatora za koji su organizirali humanitarnu akciju?

Srećom za Upravu bolnice, a i građana koji su izloženi nesposbnosti iste, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić donirao je 30.000 KM vlastitih sredstava za transportni inkubator, dok će upravljačka struktura za 4 godine potrošiti skoro isti iznos na službene razgovore?

Novi gaf Uprave bolnice koji je zabrinuo građane USK desio se krajem protekle godine, a odnosi se na uskraćivanje usluga na Odjelu onkologije.

Naime, nakon što je jedini onkolog u Kantonalnoj bolnici u Bihaću otišao na godišnji odmor, pacijenti iz USK-a ostali su uskraćeni za usluge na Odjelu onkologije.

Najteža i najrizičnija skupina bolesnika – onkološki pacijenti u USK nisu bili u mogućnosti primati razne vrste terapija (kemoterapije, imunoterapije, hormonske terapije, i dr.), budući da u Kantonalnoj bolnici u Bihaću nije radio Odjel onkologije.

Načelnik Odjela dr. Mustafa Hammami, ujedno i jedini onkolog u bolnici, otišao je na godišnji odmor, a s obzirom na to da nema doktora koji bi ga mogao zamijeniti, pacijenti nisu bili u mogućnosti primati prijeko potrebne terapije.

(Izvor: Usn.co.ba)

Related posts