Još traje humanitarna akcija u KB „Dr. Irfan Ljubijankić“: Stižu donacije za transportni inkubator

Još traje humanitarna akcija Kantonalne bolnice (KB) „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću za kupovinu transportnog inkubatora.

– Na račun je već uplaćeno dosta novca, ali, osim inkubatora, potrebno je kupiti i dodatnu opremu. Mnogo donatora javlja se i iz inozemstva – saznajemo iz Kantonalne bolnice u Bihaću.

Na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo u ovoj bolnici godišnje se rodi više od 2.300 beba, a šest posto njih treba dodatnu njegu zbog infekcije ili preranog rođenja. Zato je neophodno njihovo liječenje u kliničkim centrima udaljenim stotine kilometara od bihaćke bolnice.

– U takvim slučajevima transportni inkubator će bitno doprinijeti sigurnosti u transportu novorođenčadi, odnosno smanjiti mogućnost dodatnog oštećenja mozga, koje može dovesti do trajnih posljedica po rast i razvoj djeteta – navedeno je u saopćenju KB „Dr. Ifran Ljubijankić“.

Samo prošle godine iz KB u Bihaću izmješteno je 20 beba, među njima devetero rođenih prije vremena. Bebe su do Sarajeva ili Banje Luke transportirane u krevetićima jer je stari transportni inkubator dotrajao.

Savremeni, potpuno opremljeni inkubator s respiratorom košta oko 100.000 KM. Takvi inkubatori osiguravaju respiratornu podršku tokom transporta, tako da dijete do kliničkog centra stiže u najboljim uvjetima.

Žiroračun za donacije

Svi koji žele podržati ovu humanitarnu akciju, mogu donirati sredstva uplatom na žiroračun: 161 035 000 318 0090 Udruženje – podružnica ginekologa i perinatologa USK Bihać, Svrha doznake – kupovina transportnog inkubatora.

(Izvor: Avaz)

Related posts