Gornji Malići u Stijeni kod Cazina svečano okončali radove na izgradnji puta

Gornji Malići u mjesnoj zajednici Stijena spadaju u najljepše dijelove Grada Cazina jer osim prekrasnog reljefa ovdje se nalaze i lijepo uređena domaćinstva čiji vlasnici se uglavnom bave poljoprivrednom proizvodnjom. Novoasfaltirani put u dužini od skoro dva kilometra značajno je uljepšao sliku Gornjih Malića, ali i kvalitet života ovdašnjih mještana. Projekat vrijedan 208.000 maraka realiziran je je zajedničkim sredstvima mještana i Grada Cazina, a završetak radova obilježen je malom svečanošću koju su organizirali mještani.

-„Radovi su se odvijali kroz dva projekta. Prvi je Gornji Malići- Prhline u dužini od 1.350 metara, a drugi dio je dionica koja spaja još jedan dio sela u dužini od 470 metara. Cijelom dužinom je put širok 3,5 metra. To nam je od velikog značaja jer je ovdje manji broj domaćinstava, a gotovo da više i nismo mogli funkcionirati bez puta. Gradonačelnik je prepoznao naš problem i uvrstio ga među prioritete i evo zajedno smo ga okončali“, kaže Himzo Malić, predsjednik građevinskog odbora.

Po istom principu do sada je realiziran veliki broj infrastrukturnih projekata na području mjesne zajednice Stijena, istaknuto je prilikom današnjeg susreta gradonačelnika i mještana Stijene.

–„S ova dva projekta mi smo završili planiranu putnu infrastrukturu u naselju Gornji Malići. Na rubnim dijelovima naselja postoji još prostora za nekoliko manjih projekata, ali s ovim smo uradili ono najvažnije i zbog toga dijelim radost s mještanima Gornjih Malića“, istaknuo je cazinski gradonačelnik Nermin Ogrešević.

A, mještani ovog dijela Stijene danas su bili posebno veseli.

–„Danas u jedanaestom mjesecu 2017.godine, Gornji Malići su drugo selo. Značajno je bolji kvalitet života jer je ovo poljoprivredni kraj. Ovdje su četiri laktofriza koji rade za tri različite mljekare i na tome radi oko 14 familija. Sad zamislite s kakvim smo se mi problemima do sada nosili kad svako jutro po uskom makadamskom putu trebaju saobraćati tri cisterne i sve ostalo. Skoro da je bilo došlo do toga da prekinemo s proizvodnjom mlijeka, a ovo je selo koje se time bavi“, rekao je mještanin Himzo Malić prilikom svečanosti otvorenja.

Related posts