SIPA u USK lišila slobode dvije osobe zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

U nastavku operativne akcije kodnog naziva “Bond”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su danas na području Banje Luke, Zenice, Ključa i Cazina, izvršili pretrese četiri stambena objekta, ostalih prostorija i pokretnih stvari i pritom slobode lišili dvije osobe.

Tokom višemjesečne istrage obuhvaćeno je više osoba, za koje postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizirane kriminalne grupe, s tačno podijeljenim ulogama, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili međunarodni promet akciznih proizvoda – cigareta, na način da su u kontinuitetu cigarete nabavljali u Bosni i Hercegovini, a potom ih krijumčarili u zemlje Evropske unije.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, sim kartice i drugi predmeti koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, a sve u vezi s članom 54. Krivičnog zakona BiH produženo krivično djelo.

Provedenim istražnim radnjama u okviru ovog predmeta, do sada je privremeno oduzeto ukupno 1.850 šteka cigareta u vrijednosti od oko 92.500 konvertibilnih maraka.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode će biti predata nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

(Izvor: Klix)

Related posts