Godišnjica slamanja vojnog udara: I Bužim dao podršku turskom narodu

Nizom aktivnosti u Bosni i Hercegovini, ovih dana obilježava se godišnjica sprečavanja vojnog udara kojeg su 15. jula pokrenuli pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani unutar Turskih oružanih snaga, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je jučer u Bihaću, u organizaciji Ambasade Republike Turske u Sarajevu, Instituta Yunus Emre i turske Fondacije Maarif održan panel i izložba fotografija u Kulturnom centru, u kasnim poslijepodnevnim satima direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH Omer Faruk Alimci stigao je u Bužim, gdje je s načelnikom općine Zikrijom Durakovićem posjetio turbe generala Izeta Nanića, a zatim prisustvovao revijalnoj utakmici u novoizgrađenoj dvorani u ovoj općini.

-Prije dvije godine u Turskoj je izvršen napad na volju turskog naroda i demokratiju. Međutim, narod je izašao na ulice i time savladao tu malu grupicu koja je pokušala izvršiti udar. Zahvaljujući našim herojima, vojnicima i narodu koji je izašao na ulice, skupina je zaustavljena i ispisana je historija – rekao je Alimci.

On je iskazao zahvalnost narodu Bosne i Hercegovine koji je dao podršku građanima Turske u tim teškim momentima.

-Mi smo osjećali podršku Bosne i Hercegovine u tim trenucima, kao i u njihovim dovama. Kroz različite aktivnosti, na nekoliko mjesta u BiH, ovih dana pokušavamo predstaviti te događaje građanima i upoznati ih sa istinom i onim šta se tačno dešavalo. U Kaknju smo jučer organizirali otvorenje izložbe i jednu prezentaciju na temu ‘15. jula’, dok smo danas u Bihaću održali jednu panel diskusiju i izložbu fotografija i konačno stigli smo tu u Bužim radi jednog prijateljskog susreta. Sve ove aktivnosti imaju za cilj predstavljanje istine o ‘15. julu’ i napadom na demokratiju – istakao je Alimci.

Načelnik Bužima Zikrija Duraković rekao je da je sretan što su ugostili prijatelje iz Republike Turske.

-Bilo nam je zadovoljstvo održati revijalnu utakmicu mladih Bužimljana, odnosno prvu utakmicu u ovoj novosagrađenoj dvorani. Dvorana je izgrađena primarno sredstvima TIKA-e što je koštalo otprilike 700.000 eura. Sva procedura je završena, a radovi su finalizirani u prošloj godini. Ovo je za našu općinu bio značajan i lijep događaj te se ovom prilikom zahvaljujemo i agenciji TIKA, Republici Turskoj i svima onima koji su pomogli da ova dvorana napokon bude u funkciji – istakao je Duraković.

U nedjelju, 15. jula, sa startom u 10 sati ispred Ambasade Republike Turske na Vilsonovu šetalištu u Sarajevu, bit će održana kratka ljetna trka/šetnja dužine 3,5 km pod nazivom “Trka za demokratiju – 15. juli”.

Organizatori trke su Ambasada Republike Turske u BiH, ZiraatBank, Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA), Yunus Emre institut, Fondacija Maarif, Internacionalni univerzitet u Sarajevu i Natron-Hayat, a ovaj događaj namijenjen je svim generacijama, kako bi naglasila važnost mira, demokratije i solidarnosti.

Related posts