Godišnjica masakra na Alipašinom Polju: Dan kada su tri granate zauvijek prekinule dječiju igru

Na Alipašinom Polju danas je obilježena 28. godišnjica masakra koji se dogodio 22. januara 1994. godine u ovom sarajevskom naselju, kada su tri granate ubile šestero djece i teško ranile isto toliko.

Ministrica visokog obrazovanja, nauke i mladih KS Aleksandra Nikolić je na današnjem obilježavanju rekla kako su ovakve godišnjice podsjetnik da se svi moraju suočiti s onim što su proživjeli tokom opsade Sarajeva.

“Preživjela sam opsadu grada i teško mi je kad god dođem na ovakva obilježavanja. Teško, jer znam da nema utjehe za one koji su izgubili svoje najdraže. Nema utjehe za roditelje koji su izgubili svoju djecu. Zbog toga, zbog njih se moramo sjećati onoga što se desilo. Ali na način da nastavimo graditi ovu zemlju. Da ne dopustimo da se provede sve ono što je bila namjera agresora. Da se ne uništi ono što je srce i duša BiH, a to je naš zajednički život, naša saosjećajnost, naša spremnost da pomognemo drugome, da živimo u toleranciji koja potiče druge. Potiče one koji imaju raznih vrsta problema, koji su na margini društva”, rekla je Nikolić.

Dodala je kako bi trebalo dati primat izgradnji tolerancije i mira, kao i da bi nas na to trebale podsjećati godišnjice poput ove današnje.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikretom Grabovica je u kratkom obraćanju rekao kako mjesto stradanja šestero djece istovremeno potvrđuje, opominje i obavezuje.

“Potvrđuje da su zločinci tokom opsade za sigurnošću djecu ubijali s namjerom sistematski i kontinuirano tokom cijele opsade. Opominje sve nas da moramo čuvati sjećanje i prenositi iskustvo na mlade generacije. A obavezuje sve one koji su u prilici i budućnosti da doprinesu da se ovakvo nešto ne ponovi”, kazao je.

Grabovica dodaje kako je Alipašino Polje samo jedna u nizu mnogobrojnih lokacija na kojima su djeca ubijana u igri, što se vrlo često dešavalo tokom opsade.

“Ovdje su djeca izašla da uživaju u zimskim radostima, a zločinci su s tri granate počinili strašan zločin. To dovoljno govori da zločin potvrde, da ubiju što više nevinih. Načinjena je fotografija poslije tog zločina, na toj fotografiji snijeg nije bijel, nego crven. To govori na koji su način djeca ubijana tokom opsade”, ogorčeno je zaključio.

Podsjetimo, na Alipašinom Polju su 22. januara 1994. godine ubijeni: Indira Brković (12 godina), Jasmina Brković (pet godina), Mirza Dedović (osam godina), Danijel Jurenić (11 godina), Nermin Rizvanović (13 godina) i Admir Subašić (osam godina).

Izvor: Klix.ba

Related posts