Šta slijedi nakon omikrona i kada će pandemija konačno završiti?

Nakon 25 mjeseci pandemije mnogima se normalan život kakav smo prije imali čini kao fantazija, a mnogi su izgubili nadu da će pandemije završiti bar u ovoj godini. Međutim, mnogi stručnjaci za zarazne bolesti kažu da je kraj pandemije koronavirusa moguć već tokom ove godine, ali ne misle da će virus nestati.

“Mislim da ćemo, ako sve učinimo kako treba, imati 2022. u kojoj covid neće toliko dominirati našim životima”, rekao je za CNN dr. Tom Frieden, koji je bio direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pod predsjednikom Obamom, a sada je izvršni direktor i predsjednik organizacije Resolve to Save Lives.

Kako će izgledati sljedeći dio pandemije i kada će do njega doći pitanja su na koja su dr. Yvonne Maldonado, epidemiologinja i specijalistica za zarazne bolesti i njezine kolege pokušale pronaći odgovore. Među stručnjacima je dosad postojao opći konsenzus o tome što bi se moglo dalje događati: “Zaista ne znamo točno”, rekla je Maldonado.

Postoje modeli i lekcije iz prošlih pandemija, ali način na koji se pojavila vrlo zarazna varijanta omikron zakomplicirala je situaciju. “Nitko od nas nije očekivao omikron”, rekla je Maldonado. “Pa, bilo je nagovještaja, ali nismo očekivali da će se dogoditi baš onako kako se dogodilo.”

Omikron je napravio mnogo problema i Evropi i SAD-u. Više od četvrtine ukupnih slučajeva pandemije u SAD-u prijavljeno je u proteklom mjesecu, tokom porasta zaraze omikronom. No, čini se da je talas dostigao vrhunac u mnogim područjima, dok u nekim državama poput Džordžije još uvijek pravi velike probleme.

Južnoafrički naučnici su prvi put otkrili varijantu u novembru, a ubrzo su tamo slučajevi dostigli vrhunac i pali. Isto se dogodilo i u Velikoj Britaniji, a stručnjaci smatraju da će se dogoditi posvuda.

Stručnjak za zarazne bolesti i vakcinologiju i klinički profesor emeritus na University of California John Swartzberg rekao je da kratkoročno može reći da će narednih četiri do šest sedmica sigurno biti prilično teško, ali da ubi se sredinom veljače moglo vidjeti u cijelom svijetu da stvari idu na bolje. Od proljeća do ljeta, on vjeruje da će biti kao i prošle godine, uz kontinuirani pad broja zaraženih.

Koronavirus, kaže, vjerojatno nikada neće potpuno nestati. “Uvjeren sam da će se pojaviti još jedna verzija virusa”, rekao je Maldonado. “To je scenarij koji stvarno unosi neizvjesnost u ono što slijedi.”

Nova varijanta koronavirusa u budućnosti

Sljedeća varijanta koronavirusa mogla bi biti jednako ili čak više prenosiva od omikrona.

“Uopće nije jasno što slijedi”, rekao je dr. George Rutherford, epidemiolog sa Sveučilišta California u San Franciscu. Rekao je da bi virus mogao postupno mutirati, kao što se dogodilo s alfa i beta varijantama. Ili bi mogao napraviti stvarno veliki skok, kao s deltom i omikronom.

Virus gripe H1N1, na primjer, bio je novi virus kada je 1918. započeo jednu od najgorih pandemija u povijesti – zarazio je jednu trećinu svjetske populacije i ubio 50 milijuna ljudi, piše CNN. Ta je pandemija na kraju završila, ali virus je i danas s nama.

Maldonado ističe da se svijet mora usredotočiti na zaštitu onih koji su osjetljivi na teške bolesti, da svi budu vakcinisani, imaju pristup monoklonskim antitijelima i antivirusnim lijekovima.

Najgori scenario nakon omikrona bio bi da nove varijante izbjegnu zaštitu koju je donijela vakcina, no naučnici smatraju da su male šanse da se to dogodi.

Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alerije i zarazne bolesti u SAD-u je kazao kako se nadaju izbjeći ovaj scenarijo, ali da ništa nije sigurno i da se spremaju i na najgore.

Izvor: Klix.ba

Related posts