Amerika poslala vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 200 miliona dolara

Prva pošiljka američkog paketa sigurnosne podrške Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopćila je Ambasada SAD-a u Ukrajini.

Isporuka je uslijedila nakon posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Kijevu u jeku zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog hiljada ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Paket pomoći od 200 miliona dolara Washington je odobrio u decembru.

– Sjedinjene Američke Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije – navedno je na Facebook stranici Ambasade.

Ukrajinski ministar obrane Volodimir Zelenskij zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

– Kao što je predsjednik Biden rekao predsjedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, Amerika će pružiti pomoć Ukrajini te će joj poslati još više obrambenih sredstava – navodi se u objavi Ambasade SAD veleposla u Kijevu.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih sedmica u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Izvor: Faktor.ba

Related posts