Federalni zastupnik Hamdija Abdić zatražio vanrednu sjednicu zbog migrantske krize

Gradsko vijeće Bihać je do sada već dva puta raspravljalo o ovom problemu, te je na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 4. aprila između ostalog usvojen i zaključak kojim se pozivaju organi Federacije da se hitno uključe u rješavanje ovog problema

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Hamdija Abdić uputio je inicijativu za održavanje vanredne sjednice Parlamenta FBiH o migrantima.

Kako se navodi u inicijativi, već gotovo godinu na području Bosne i Hercegovine je prisutan veliki broj migranata. Težište problema se nalazi u Federaciji BiH, odnosno Unsko-sanskom kantonu. Prema dostupnim informacijama, trenutno se u četiri privremena migrantska centra (Bihać – BIRA, Borići, Cazin – Sedra, Velika Kladuša – Miral) nalazi oko 3.200 migranata i izbjeglica, a neslužbene informacije govore da se po privatnim smještajima i u pokretu nalazi još 2.000 migranata.

Gradsko vijeće Bihać je do sada već dva puta raspravljalo o ovom problemu, te je na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 4. aprila između ostalog usvojen i zaključak kojim se pozivaju organi Federacija da se hitno uključe u rješevanje ovog problema. Isto tako, zatražilo se od izabranih zvaničnika sa područja Unsko-sanskog kantona da iniciraju i traže održavanje vanredne sjednice po ovom pitanju.

– Iz gore navedenog razloga Vam se obraćam i tražim da se čim prije krene u realizaciju moje inicijative zbog sve većeg migracionog pritiska na Federaciju BiH, odnosno Unsko-sanski kanton. To potkrepljujem činjenicom da je sve veći pritisak na našu državnu granicu iz R Srbije prema Republici Srpskoj. Prema mojim informacijama, a i tvrdnji jednog od gradonačelnika iz RS-a da je državna granica u posljednje vrijeme nebranjena, odnosno da se kontrola gotovo i ne sprovodi već da se migranti prihvataju i na različite načine prebacuju u FBiH, a odatle i u Unsko-sanski kanton. Republika Srbija i Republika Srpska služe kao protočni bojleri, a sav teret migranstke krize se prebacuje u Federaciju BiH sa težištem na Unsko-sanski kanton. Smatram da se u ovu problematiku moraju uključiti svi nivoi države pa tako i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u čijem teritoriju se i dešavaju najveći problemi kako sigurnosni tako i zdravstveno-epidemiološki – naveo je zastupnik Hamdija Abdić.

Related posts