Dedić: Ako Špirić želi da pomogne, neka se založi da dio migranata bude smješten u RS

Dedić je u razgovoru za Klix.ba rekao da niko ne spori da su migranti veliki problem, prije svega Unsko-sanskog kantona te da on kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine iz USK prvi nije zadovoljan neradom Ministarstva sigurnosti koje mjesecima “razvlači pamet” i kantonalnim vlastima i građanima kantona.

“No, ovo se ministarstvo ne nalazi u rukama SDA, već SDS-a. A ako ćemo već gledati koja je stranka ‘zaslužna’ za trenutno stanje, to – osim SDS-a – sasvim sigurno nije SDA, već SNSD koji svjesno omogućava migrantima neometan prolaz u Federaciju BiH, samo da se ne zadržavaju na teritoriji RS-a. Nije, dakle, tačno da, kako kaže Špirić, migranti biraju rute koje su im kraće i draže. Te rute umjesto njih bira MUP RS”, rekao je Dedić.

Istakao je da on nije čuo da u RS-u postoji neki privremeni migracioni centar koji bi smanjio pritisak na USK.

“Ako Špirić stvarno želi da nam pomogne, neka se založi da dio migranata bude smješten u RS-u. Koliko mi je poznato, u RS-u, za razliku od USK, ima puno nekorištenih objekata u državnom vlasništvu. Također, da vas podsjetim da upravo vlasti RS-a odbijaju pomoći Graničnoj policiji i drugim nadležnim državnim organima na zaštiti granice i na taj način izlažu državu nekontrolisanom ulasku migranata. I na o toj temi bi Špirić mogao porazgovarti sa svojim stranačkim šefovima”. kazao je Dedić.

On dodaje da će SDA podržati sve pozitivne prijedloge na rješavanju migrantske krize bez obzira na to koja stranka ih bude predlagala.

“Naši zastupnici su inicirali sazivanje vanredne sjednice Parlamenta FBiH o temi migranata, a istu inicijativu ćemo ponoviti i na državnom nivou. Jasno je da je Špirićeva izjava neka vrsta pritiska da se ubrza formiranje novog Vijeća ministara, no stav SDA je jasan i više puta smo ga ponovili: Vijeće ministara će biti formirano čim SNSD pristane na poštivanje ranije usvojenih zakona, strategija i odluka u vezi s euroatlanskim integracijama u čijem usvajanju su i sami učestvovali”, zaključio je Dedić.

Izvor: klix.ba

Related posts