Evo zašto nije dobro “visiti” na mobitelu prije spavanja

Znali smo kako korištenje mobitela neposredno prije spavanja nema pozitivan učinak na dobar san. Rezultati nedavnog istraživanja to su i potvrdili

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 91 hiljada ispitanika otkrilo kako listanje po Facebooku i tvitanje iz kreveta kasno navečer može povećati izglede za razvoj više psiholoških problema kao što su depresija, bipolarni poremećaj i neurotičnost.

Korištenje telefona kasno navečer tek je jedan od disruptivnih oblika ponašanja na koje su autori istraživanja ukazali kao moguće uzroke poremećaja prirodnog ritma tijela.

Prethodna istraživanja pokazala su kako štetni učinci prekida prirodnog 24-satnog ritma ljudskog tijela – poznatog kao cirkadijalni ritam – nastali kao rezultat toga što ljudi rade dugo u noć. No, novo istraživanje obavljeno pri Sveučilištu Glasgow i objavljeno u časopisu Lancet Psychiatry prvo je koje je pratilo poremećaje cirkadijalnog ritma na tako velikom broju ispitanika.

Ispitanicima starim od 37 do 73 godine pratili su razinu aktivnosti pomoću uređaja koje su nosili na zglobu ruke tijekom sedam dana. Također su mjerili njihovo psihološko stanje. Otkrili su kako je jedan u 25 ispitanika imao neobične aktivnosti kao navike (poput korištenja mobitela), u smislu da nisu bili puno više aktivni danju nego noću.

Ti su ispitanici imali 11 posto više izgleda za bipolarni poremećaj i šest posto veće izglede za razvoj depresije. Osim toga, naveli su kako su općenito nesretniji i usamljeniji.

Iako male, te brojke nisu beznačajne jer su konzistentno povezane s negativnim mentalnim i kognitivnim stanjima. Autori istraživanja predlažu da nakon deset sati navečer ograničite korištenje mobitela i pobrinete se za što zdravije obrasce spavanja, prenosi Independent.

Related posts