ETIAS prolongiran za 2022., uvodi se EES-sistem ulaz-izlaz

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo, uslijed velikog interesovanja građana BiH o primjeni sistema ETIAS (Evropski sistem za putovanje, informacije i autorizaciju) koji je trebao započeti u januaru sljedeće godine, potvrdio je da je taj sistem u konačnici prolongiran da bude operabilan sredinom 2022., dok se ne dosegne puna primjena i kompatabilnost sa novim ulaz-izlaz sistemom na vanjskim granicama Evropske unije, te se nakon toga očekuje i puna interoperabilnost samog ETIAS-a.

– Sistem ulaska-izlaska (EES) je novi sistem koji je uspostavila Evropska komisija, a koji za cilj ima bolju kontrolu vanjske granice EU i prostora Schengena, čija se primjena očekuje sljedeće godine. Plan je da nakon operabilnosti ovog sistema dođe do kompaktnog djelovanja sa sistemom ETIAS koji bi sa ulaz-izlaz (EES) sistemom bio interoperabilan u 2022. godini. Evidentiranje podataka o svim državljanima trećih zemalja koji ulaze i izlaze, odnosno prelaze preko vanjskih granica EU ima za cilj dodatnu sigurnost kako građana Evropske unije, tako i samog schengenskog prostora – ističe Plakalo.

Također je naglasio i određene novitete EES sistema.

– Žigosanje putnih isprava odnosno putovnica odlazi u prošlost, a i sami sistem će zamjeniti putovnice, jer one više neće biti potrebne nakon što EES počne bilježiti sve podatke o ulazu i izlazu u i iz Evropske unije. Sami proces ulaska i izlaska biti će mnogo brži i lakši, sistem će bilježiti i provjeriti ime, validnost isprava, otisak prsta, skeniranje lica. Sve to ima za cilj pripremu za primjenu ETIAS-a, a u kontekstu jačanja sigurnosti unutar Evropske unije, njenih građana, granica, ali i svih onih koji posjećuju i borave unutar unije – istakao je Plakalo, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts