Erdogan uporedio Netanyahua sa Radovanom Karadžićem

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom govora na simpoziju o konstituiranju njegove zemlje usporedio premijera Izraela Benjamina Netanyahua s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, ali i sa Slobodanom Miloševićem i Hitlerom.

“Turska će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi osigurala da ti izraelski barbari budu izvedeni pred lice pravde za zločine koje su počinili’. Nedjeljni napad na Rafah, koji je uslijedio nakon naloga ICJ-a, razotkrio je izdajničku i krvavu prirodu terorističke države. Netanyahu neće moći izbjeći prokletstvo, kao Milošević, Karadžić i Hitler koje oponaša”, izjavio je Erdogan, prenose mediji.

Erdogan je komentarisao izraelsko bombardiranje šatora u kojima su boravili Palestinci u Rafi.

“Oni su genocidnie ubice koje su mučili više od 36.000 naše palestinske braće i sestara bacali projektile i bombe na civile u izbjegličkom kampu u Rafi. Ovaj masakr, koji se dogodio nakon Međunarodni sud pravde pozvao na prekid napada, ponovno je razotkrio krvavo i izdajničko lice terorističke države”, kazao je turski predsjednik.

Erdogan je poručio da će Turska učiniti sve “da te ubice i barbare pozove na odgovornost”.

Najmanje 45 ljudi je ubijeno, a deseci su povrijeđeni kada je Izrael u nedjelju gađao kamp za raseljene osobe u Rafi. Napad se dogodio u blizini logističke baze UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu, rekao je kabinet za medije u Gazi.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts