Velika Kladuša: U “azilu” na smetljištu 500 gladnih pasa, a uz njih leševi ubijenih životinja

U sklopu deponije Radića most u velikokladuškom naselju Vrnograč voljom općinske vlasti formiran je improvizirani azil, u kojem u strašnim uvjetima boravi oko 500 pasa. Ovu informaciju našem listu proslijedio je kladuški planinar i veliki zaljubljenik u prirodu Šefik Sadiković, zaprepašten onim što je vidio.

Ne vode brigu

Sadiković kaže da je riječ o najljepšem području kladuške općine, u kojem teče rijeka Glinica, a šumski pojas presijecaju brojni potoci. Još prije 45 godina kladuški vlastodršci odredili su Radića most za privremenu gradsku deponiju. Ta „privremena“ deponija ostala je do danas, a kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, prije nekoliko godina, moralo se rješavati i pitanje pasa lutalica.

– Prije četiri godine kladuško komunalno preduzeće dozvolilo je udruženjima za zaštitu životinja da postave stotinjak kućica za pse na samoj deponiji na koju se odlaže otpad svih vrsta. Da bude još gore, postavljanje kućica finansirala su udruženja za zaštitu životinja iz Austrije i Njemačke, vjerovatno i ne znajući za lokaciju na kojoj je smješten „azil“ – priča Sadiković.

Leševi pasa koje su pobili lovci završili na deponiji

Improvizirani azil postao je baza za dovođenje pasa, ne samo iz kladuške nego i iz svih susjednih općina.

– O psima niko ne vodi brigu. Napadaju stada ovaca, kokoši, uništavaju ljudima imovinu. Potrgali su ovce Fikretu Šabiću i Muhamedu Ahmetaševiću, i to više puta. Broj pasa stalno se povećava. Svako jutro može se vidjeti kako je neko pod okriljem noći tu ostavio štenad u kartonskim kutijama – govori Sadiković.

Rijeke i potoci

U blizini tog prostora živi oko 1.000 ljudi u naseljima Grabovac, Gradina, Poljice i Mekanovići, a kroz samu deponiju protječu četiri šumska potoka koja se ulijevaju u rijeku Glinicu, a ona dalje u rijeku Glinu u susjednoj Hrvatskoj, pritoku Kupe. Šokantno je da vodu rijeke Kupe, kako navodi naš sagovornik, za piće koriste stanovnici Siska, a taj grad je, prema njegovim riječima, mjesto s najviše oboljelih od karcinoma u Evropi.

Da horor bude veći, na Radića mostu završili su i leševi pasa koje su nedavno, kako nam je kazao Sadiković, pobili lovci u Todorovu. Očito je komunalcima bilo lakše baciti leševe na „privremenu“ deponiju nego ih odvesti na stočno groblje Bukovlje i zakopati.

Isključeni iz projekta

Hajrudin Muhamedagić iz Udruženja za zaštitu životinja „Topla šapa“, koje je, kako je objasnio, nedavno prestalo s radom zbog nedostatka sredstava, kazao nam je da su se oni potpuno isključili iz dešavanja na gradskoj deponiji.

– Mi smo nekad davno mislili da je to dobro rješenje i prvi smo prije nekoliko godina donijeli pet kućica za pse. Ne znam ko to sada radi – naveo je Muhamedagić.

Nezvanično, nekoliko volontera održava kontakt sa stranim donatorima koji finansiraju to što oni rade. Posljednje informacije govore da je Općina Velika Kladuša donijela odluku o gradnji novog azila.

Avaz.ba

Related posts