Džaferović u Bihaću poručio: Izborni zakon riješiti na temeljima evropske, a ne balkanske paradigme

Uz prisustvo nekoliko stotina članova i simpatizera Stranke demokratske akcije sinoć je u Bihaću održana javna tribina u organizaciji KO SDA USK pod nazivom: SNAŽNA I SIGURNA BIH – STABILNOST, RAZVOJ I PROSPERITET USK.


Analizirajući trenutne prilike u Unsko-sanskom kantonu, predsjednik KO SDA USK Jasmin Musić naglasio je važnost postizanja političke stabilnosti u Unsko-sanskom kantonu, navodeći da je to preduvjet razvoja, napretka i prijeko potrebne funkcionalnosti kantonalnih institucija. Kritizirao je netransparentan način raspodjele budžetskih sredstava Vlade USK-a, suspenziju Skupštine, politizaciju svih sfera života u kantonu od strane vladajuće strukture, opstrukciju imenovanja pravobranioca, upravljačke strukture Univerziteta u Bihaću i formiranja Ureda za borbu protiv korupcije USK. 

Šemsudin Dedić, potpredsjednik SDA i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH, prezentirao je realizirane i planirane projekte u finansijskom i infrastrukturnom smislu u Unsko-sanskom kantonu sa federalnog nivoa vlasti. Naglasio je važnost postojanja zdravih kantonalnih i lokalnih institucija sa osposobljenim kadrovima i kvalitetno pripremljenim projektima kao preduslovima bržeg razvoja. Često mijenjanje Vlada kantona i skupštinskih većina, te stavljanje uskostranačkih interesa u prvi plan, loše utiče na imidž kantona. Posebno je istakao da je SDA najjača bošnjačka i bosanskohercegovačka stranka u Unsko-sanskom kantonu, koja je otvorena za saradnju sa drugim strankama, na realizaciji strateških planova razvoja i svim drugim pitanjima od značaja za njegove građane. Zajedničkim djelovanjem brže ćemo postići zacrtane ciljeve, a podrška različitim projektima sa federalnog i državnog nivoa vlasti bit će nastavljena i u ovoj godini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je da probosanske političke stranke moraju izgraditi jedinstven stav u vezi sa izazovima s kojima se naša država suočava. Naglasio je važnost čuvanja državnih institucija uspostavljenih dugogodišnjim naporom na izradi i usvajanju reformi i unaprijeđenju njihovih kapaciteta. Istaknuo je da će pitanje izbornog zakona biti riješeno na temelju evropske, a ne balkanske paradigme kako to žele neke retrogradne političke snage u BiH. Jednakost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine na svakom njenom pedlju ključna je programska odrednica Stranke demokratske akcije i od nje nikada nećemo odustati, zaključio je sinoć Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. 

Javnoj tribini prisustvovala su i rukovodstva Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK), KO Saveza za bolju budućnost i KV Stranke za Bosnu i Hercegovinu., saopćeno je iz KO SDA USK.

Related posts