Dedić: Podrška Vlade FBiH u realizaciji 123 projekta u lokalnim zajednicama

Vlada Federacije BiH je u prošloj godini iz budžeta FBiH osigurala i dodijelila 200 miliona KM pomoći kantonima za provođenje strukturalnih reformi i prevazilaženje socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije COVID-19, kao i infrastrukturnih projekata.

Također, svim gradovima i općinama osigurano je 10 miliona KM pomoći budžetima tako da je za 80 gradova i općina izdvojeno po 125 hiljada KM, a 20 miliona KM obezbijeđeno je za realizaciju projekata.

Na području Unsko-sanskog kantona za pomoć budžetu kantona Vlada Federacije BiH doznačila je 23,9 miliona KM, a gradovima i općinama oko 3 miliona KM.

Danas je u Bihaću završen jedan od 15 sufinansiranih projekata na ovom kantonu, a riječ je o putu Kamenica-Vrkašić. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 380 hiljada KM, a finansiran je sredstvima Vlade FBiH i Grada Bihaća. Ovaj putni pravac je izuzetno značajan za građane koji žive na ovom području ali i kao alternativni pravac magistralnom putu M5 za prelazak preko rijeke Une mostom u naselju Kralje i dalje prema gradu.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Šemsudin Dedić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić sa gradskim vijećnicima prisustvovali su danas završnim radovima na ovom putnom pravcu.

“Ovom prilikom želim da istaknem dobru saradnju i podršku od strane Vlade FBiH, a grad Bihać je dobio bolju putnu infrastrukturu kako za naše građane tako i za putnike koji budu alternativno koristili ovaj put”, kazao je Fazlić.

Ministar Dedić izrazio je zadovoljstvo završetkom ovog projekta koji je jedan od 123 projekta izgradnje ili sufinansiranja putne infrastrukture, vodosnadbijevanja, kanalizacione mreže, školskih i sportskih objekata, mostova i drugih projekata u jedinicama lokalne samouprave koje je Vlada FBiH podržala.

“Ove godine u budžetu FBiH planirali smo 200 miliona KM pomoći budžetima kantona i 36 miliona KM gradovima i općinama. Očekujemo da će lokalne i kantonalne vlasti dio ovih sredstava usmjeriti u veća izdvajanja za poljoprivredu i proizvodnju hrane. Nalazimo se u izbornoj godini i pritisak je uvijek na izvršnu i zakonodavnu vlast da realiziraju projekte lokalne infrastrukture, međutim vjerujem da svi razumijemo situaciju u kojoj se nalazimo zbog rata u Ukrajini, poskupljenja energenata, povećanja cijena i troškova proizvodnje hrane, poremećaja u lancima snabdjevanja i da ćemo u tom pravcu donijeti odluke za veću podršku poljoprivredi i proizvodnji hrane kako bi svi skupa imali veću prehrambenu sigurnost bez obzira na ovu i potencijalne buduće krize”, izjavio je Dedić.

Related posts