Dedić: Unaprijediti lovstvo za 37.000 lovaca u FBiH

Savez lovačkih organizacija u Bosni i Hercegovini i Lovačko društvo „Igman“ Ilidža organizirali su danas akciju lova na štetočine i druženje lovaca u Rakovici, u blizini Sarajeva. 

Prisutnim lovcima, tokom druženja, obratili su se i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Muhamed Hodžić, koji su poručili da prostor za unapređenje lovstva postoji te da je resorno ministarstvo iniciralo određene aktivnosti na poboljšanju zakonske regulative.

– Lov je privredna grana od značaja za Federaciju BiH i danas smo se odazvali na poziv Saveza lovačkih organizacija kako bi razgovarali o prijedlozima za unapređenje lovstva – rekao je Dedić.

Naglasio je da je u pripremi novi zakon o lovstvu, te je namjera predloženim rješenjima ukloniti nedostatke uočene u primjeni sadašnjeg Zakona o lovstvu, te poboljšati stanje kada je u pitanju planiranje gospodarenja lovištima na zadovoljstvo više od 37.000 lovaca u Federaciji BiH.

Novim zakonskim rješenjima želi se uvesti više reda u lovstvu, počevši od gospodarenja lovištima, uzgoju, zaštiti, lovu i prometu divljači i njenih dijelova te upotrebi lovačkog oružja, potaknuti lovni turizam, osnažiti lovačku etiku te djelotvornije uključiti korisnike lovišta i lovce u razvoj i unapređenje lovstva kao važne privredne grane.

Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Muhamed Hodžić istaknuo je da su se ovom prilikom lovci prije svega družili jer su ljubitelji prirode i životinja.

– Nisu lovci samo radi lova, nego su prevashodno ljudi koji vode brigu o divljači, učestvuju na pošumljavanjima i slično. Savez redovno provodi aktivnosti da okupe lovce iz čitave Federacije. Cilj nam je druženje, kao i akcija čišćenja štetočina u lovištu. Za nas su šetočine lisice, koje prouzrokuju puno problema pogotovo sada u ovom vremenu kada sva divljač već traži mjesto gdje će donijeti mlade. Naš je cilj da spasimo tu divljač – rekao je Hodžić.

Pored navedenog, resorno ministarstvo u saradnji s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma imenovalo je Stručni savjet i  Interventni tim za velike zvijeri u FBiH čiji je zadatak da se bavi urgentnim situacijama u cilju humane brige i dobrobiti velikih zvijeri, kao i bržeg  izvršavanja obaveza u  slučaju  potrebe  za  hitnim intervencijama.

Skup je bio prilika da se ukaže i na poduzete aktivnosti u cilju poboljšanja  gospodarenja mrkim medvjedom na teritoriji Federacije. U tom kontekstu resorno ministarstvo izradilo je tekst Odluke o osnivanju uzgojnih područja za mrkog medvjeda i istu uputilo nadležnim kantonalnim ministarstvima na mišljenje, odnosno davanje prijedloga za ustanovljenje uzgojnih područja za mrkog medvjeda.

Related posts