Džaferović i Komšić protiv rezervnog sastava policije u RS-u

Bolje je da se okrenemo i dogovoru, i kompromisu, i radu, i nekim normalnijim stvarima, a ljude ne plašimo više onim kroz šta smo prošli, poručio je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović smatra da je usvajanje nacrta zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava policije “stvar koja ide u smjeru destabilizacije”.

“To nije dobro. Pozivam ih da to ne rade, jer ako to urade onda će to sigurno uraditi i Federacija BiH i kantoni u Federaciji BiH, jer drugog izlaza i izbora nemaju. To mora da bude ta vrsta odgovora i onda će krenuti utrka koja nam je nepotrebna i otići ćemo ponovo u pogrešnom smjeru”, smatra Džaferović.

Napominje da će za to vrijeme ljudi odlaziti iz BiH, te će se dodatno ulijevati nepovjerenje u sistem u državi u kojoj žive.

Po njegovim riječima, toga moraju biti svjesni političari koji daju remetilačke izjave i političari koji poduzimaju remetilačke poteze.

‘Nadam se da će prevladati razum’

“Konstruktivna atmosfera i rad za opće dobro, za svakog čovjeka, istina, pravda, borba protiv korupcije, integracije – evropske, atlanske, to je ono što je potrebno u ovom trentuku Bosni i Hercegovini”, smatra Džaferović.

Nada se da će “na kraju ipak prevladati razum i da ćemo iz ove situacije izaći na najbolji mogući način i za ljude koji žive u ovoj zemlji i za ovu zemlju”.

Na novinarsko pitanje je li formiranje rezervnog sastava policije bh. entiteta Republika Srpska dizanje nacionalnih tenzija, Džaferović je odgovorio kako “ne zna šta je”, ali se da “nije nešto ozbiljnije”.

“To treba zaustaviti odmah. To jeste i dizanje nacionalnih tenzija, ali to može da bude prijetnja stabilnosti ovoj zemlji. To ne treba nikome, ni onima koji to poduzimaju, koji to rade”, ukazuje Džaferović.

Komšić: Niko neće sjediti skrštenih ruku

Oglasio se i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić rekavši novinarima da s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom nisu razgovarali o toj temi, “mada je i njemu jasno šta će uslijediti ako nastavi tim putem”.

“Dakle, niko neće sjediti skrštenih ruku, to je sigurno. Ali to je varijata B, plan B. Plan A je da stabilizujemo i smirimo situaciju, da formiramo vlast, da se okrenemo poslu, a ne ‘zveckanju oružjem'”, kazao je Komšić.

Istaknuo je da, “kao čovjek koji zna šta je oružje i koji je to osjetio na svojim leđima”, smatra to posljednjom varijantom u svemu.

“Bolje je da se okrenemo i dogovoru, i kompromisu, i radu, i nekim normalnijim stvarima, da ljude ne plašimo više onim kroz šta smo prošli i kao generacija, i kao država, i kao društvo. Na kraju, svježa su sjećanja još uvijek na sve ono što se dešavalo krajem prošlog stoljeća”, naveo je Komišić.

‘Nije lagan izbor pred Dodikom’

Upitan da komentira to što Dodik jednog dana, na Sarajevo Business Forumu, poziva investitore da ulažu u BiH, a dan ranije poziva na disoluciju zemlje, Komšić odgovara da “Dodik ima potrebu da se pred međunarodnom javnosti prikaže kao kooperativan, kao čovjek sa kojim se može raditi”.

“Njemu to treba, jer je on jedno vrijeme bio u dubokoj političkoj izolaciji kad je riječ o međunarodnoj zajednici. A s druge strane, nastavlja da ‘jaše’ na onoj svojoj staroj priči na kojoj je dobio izbore, koja očigledno ima prođu u njegovom biračkom tijelu. Doći će trenutak kada će on morati odlučiti kuda vozi, hoće li voziti ovom pričom sa Sarajevo Business Foruma, dakle hoće li se tome posvetiti, ili će se vratiti u prošlost sa onom pričom na kojoj je dobio izbore.

Znam da to neće biti lagan izbor za njega, ali on će morati tu odluku da donese”, ocijenio je Komšić.

Izvor: Agencije

Related posts